Peking Vašingtonu: Objasnite - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Peking Vašingtonu: Objasnite

SAD moraju da objasne svoje biološke aktivnosti u inostranstvu, uključujući Ukrajinu, saopštio je DŽao Liđijan, portparol Ministarstva spoljnih poslova NR Kine.

Da bi to uradili, potrebno je da otvore laboratorije za istraživanje stranih nezavisnih stručnjaka, rekao je na on na jutrošnjem brifingu, navodi Izvestija.

Prema njegovim rečima, dokazana činjenica sprovođenja bioloških ispitivanja na teritoriji Ukrajine uzbunila je čitavu svetsku zajednicu. Nedavno objavljena dokumentacija pokazala je da je laboratorije naručio Pentagon.

“Ako SAD žele da dokažu iskrenost svojih aktivnosti, zašto ne otvore ove biološke laboratorije za nezavisna istraživanja međunarodnih stručnjaka”, rekao je diplomata.

Liđijan je tražio objašnjenje na šta je potrošeno 200 miliona dolara.

Ranije istog dana Vasilij Prozorov, bivši pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), rekao je da je Pentagon stvario biološke laboratorije u Ukrajini po uzoru na američke istraživačke centre širom postsovjetskog prostora: Gruzije, Jermenije, Kirgistan. Svi naučnici koji su radili u objektima imali su diplomatski imunitet.

Ranije, 12. marta, Ministarstvo odbrane Rusije govorilo je o formiranju mreže od više od 30 bioloških laboratorija u Ukrajini koje rade po programu Pentagona. One se mogu podeliti na istraživačke i sanitarno-epidemiološke. Naručilac posla je, prema navodima resora, Kancelarija za smanjenje vojne pretnje Ministarstva odbrane SAD.

Istovremeno, zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova je napomenula da je Ministarstvo odbrane SAD prenelo Ukrajini milione dolara za razvoj biološkog oružja.

Ministarstvo odbrane Rusije je RANIJE objavilo da je cilj bioloških istraživanja u Ukrajini koje finansiraju SAD da se stvori mehanizam za tajno širenje smrtonosnih patogena pomoću ptica koje migriraju između Rusije i Ukrajine.

Podsekretarka američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland je priznala da u Ukrajini postoje biološke laboratorije u kojima se sprovode istraživanja . Prema njenim rečima, Vašington pokušava da spreči prebacivanje objekata pod kontrolu ruske vojske.

Sledećeg dana Pentagon je izvestio da informacije o upotrebi američkih biolaboratorija na teritoriji Ukrajine za razvoj biološkog oružja nisu tačne i nazvao ovu izjavu smešnom. Sekretar za štampu Bele kuće DŽen Psaki takođe je uverila da Sjedinjene Države ne razvijaju hemijsko i biološko oružje i da ga nemaju ni u jednoj zemlji na svetu.

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar