Peking: Prošli su dani kada su male grupe odlučivale o sudbini svijeta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Peking: Prošli su dani kada su male grupe odlučivale o sudbini svijeta

Kina je danas upozorila lidere G7 da su odavno prošli dani kada su male grupe zemalja odlučivale o sudbini svijeta, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokratijama koje su tražile jedinstven stav u vezi sa Pekingom.

  • Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja – rekao je portparol kineske ambasade u Londonu i dodao da je stav Kine da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da se svjetska pitanja treba da rješavaju uz konsultacije svih zemalja.

Ponovno izbijanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najznačajnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uporedo sa padom Sovjetskog Saveza 1991. godine koji je okončan hladni rat.

G7, čiji se lideri sastaju u jugozapadnoj Engleskoj, tražio je koherentan odgovor na sve veći značaj kineskog predsjednika Si Đinpinga poslije spektakularnog ekonomskog i vojnog uspona Kine u posljednjih 40 godina.

Lideri grupe – SAD, Kanada, Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i ?apan – žele da iskoriste svoje okupljanje u engleskom primorskom ljetovalištu Karbis Bej da bi svijetu pokazali da najbogatije demokratije mogu ponuditi alternativu rastućem uticaju Kine.

Kanadski premijer Džastin Trudo vodio je juče raspravu o Kini i pozvao lidere da donesu jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Peking.

G7 planira da ponudi zemljama u razvoju infrastrukturnu šemu koja bi mogla parirati Sijevoj inicijativi “Pojas i put”.

Peking je u više navrata uzvratio na ono što doživljava kao pokušaje zapadnih sila da obuzdaju Kinu, uz ocjenu da su mnoge velike sile i dalje zahvaćene zastarjelim imperijalnim načinom razmišljanja nakon godina ponižavanja Kine.

Danas objavljeno

Banjaluka: Uhapšena tri lica

M.

Požari u Turskoj, evakuisana sela u Antaliji

M.

Pronađeno oružje i droga

M.

Ostavite komentar