Peking optužio Pompea: Nastavlja da širi politički virus - BIGportal.ba
Region Vijesti

Peking optužio Pompea: Nastavlja da širi politički virus

Kineska ambasada u Hrvatskoj saopštila je večeras da je američki državni sekretar Majkl Pompeo svojim izjavama tokom posete Hrvatskoj bez razloga napao Kinu i pokušao da sabotira kinesko-hrvatske odnose.

Pompeo je danas za hrvatske medije rekao da SAD traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima, jer nacionalna bezbednost mora biti prioritet i ne sme biti ugrožena.

“Primetili smo da je američki državni sekretar Majk Pompeo tokom posete Hrvatskoj nastavio da širi ‘politički virus’. Zlonamerno je osramotio Komunističku partiju Kine, napao Kinu bez razloga i pokušao da sabotira odnose Kine i Hrvatske. Kineska strana tome se čvrsto protivi”, navodi se u saopštenju koje je preneo zagrabački ”Jutarnji list”.

”Verujemo da međunarodna zajednica ima jasan stav i da razume političke trikove kojima se koristi mala grupa američkih političara te da neće slepo ‘plesati’ sa SAD. Takođe se nadamo da će se SAD vratiti na pravi put otvorenosti i saradnje”, dodaju iz kineske ambasade.

U saopštenju se navodi da se u proteklih 71 godinu, otkako je osnovana Narodna Republika Kina, pod jakim vođstvom Komunističke partije Kine, kineski narod ujedinio kao jedan i postigao značajan svetski razvoj.

”Komunistička partija Kine i kineski narod imaju isti san, a to je ostvariti veliko podmlađivanje kineske nacije. Kina uvek insistira na razvijanju prijateljstva i saradnje sa drugim zemljama na osnovu uzajamnog poštovanja. Spremni smo da i dalje radimo sa svim zemljama, održavati pošteno, otvoreno i ne diskriminišući poslovno okruženje kako bismo obezbedili pouzdanu i kvalitetnu informacionu tehnologiju, podstakli globalno-ekonomski oporavak i pomogli da se poboljša kvalitet života ljudi širom sveta”, ističe se u saopštenju kineske ambasade u Zagrebu.

I Kineski telekomunkacioni gigant ”Huavej” odbacio je danas kao “neutemeljene” optužbe Pompea da ugrožava kibernetičku bezbednost, ističući da se nada da ga hrvatska vlada neće diskriminisati prilikom izgradnje svoje 5G mreže, prenela je Hina.

(Agencije)

Danas objavljeno

Novo ludilo na australijskim aerodromima: “Skandal”, “odvratno”, “zlostavljački”

M.

Crni rekord: U BiH 3.342 slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 39 osoba

M.

Čerkez: Situacija sve teža, uskoro nova pravila

M.

Ostavite komentar