PDP: Dodik je otpočeo grub sukob s Banjalukom - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

PDP: Dodik je otpočeo grub sukob s Banjalukom

Odluka predsjednika SNSD-a da za ministra transporta i komunikacija u novom sazivu Savjeta ministara BiH kandiduje Vojina Mitrovića direktan je pokazatelj minotaurske političke transformacije SNSD-a. Takođe, ova odluka je potvrdila ono na šta PDP kontinuirano pokazuje, a to je da je lider SNSD-a otpočeo ne toliko vidljiv, ali izuzetno grub sukob sa Banjom Lukom kao mjestom odlučivanja u Republici Srpskoj, saopštili su iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Dalje navode da je Vojin Mitrović prije svega nekoliko dana podnio krivičnu prijavu protiv potpredsjednika SNSD-a, predsjednika Gradskog odbora SNSD Banja Luka i gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića zbog navodne zloupotrebe službenog položaja.

“Odlukom da Mitrovića kandiduje za ministra u Sarajevu, predsjednik SNSD-a je dao politički legitimitet Mitrovićevoj krivičnoj prijavi. Zato javno pitamo SNSD: da li Radojičića smatraju kriminalcem, ili Mitrovića smatraju lažovom koji lažno prijavljuje svoje partijske kolege? Ako Radojičića drže za kriminalca, zbog čega su ga birali za potpredsjednika partije? Ako, pak, Mitrovića tretiraju kao lažova, zbog čega su prihvatili odluku da on bude ministar u Sarajevu”, kaže se u saopštenju i dodaje:

“Takođe, javno pitamo Igora Radojičića da li se na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a suprostavio odluci da Vojin Mitrović bude ministar u Sarajevu? Da li je pokazao konačno kičmu i sačuvao dignitet Banje Luke na čijem je čelu?”

U saopštenju PDP podsjeća javnost da je lider SNSD-a u proteklim danima radi fotelja u Sarajevu odlučio da podigne stopu PDV-a uprkos teškom standardu građana Republike Srpske, da je zaobišao Narodnu skupštinu Republike Srpske i omogućio punu saradnju BiH i NATO saveza, kao i da je Zoran Tegeltija u svom ekspozeu naveo da će Savjet ministara raditi poslove koji su u direktnoj ustavnoj nadležnosti Republike Srpske.

“Na taj način, kao i posljednjom javnom šamarčinom gradonačelniku Banje Luke, sasvim je jasno da SNSD centar svog djelovanja stavlja u Sarajevo. SNSD to radi jer je njegov lider lociran u Sarajevu. SNSD to radi jer nije spreman da djeluje institucionalno. To je ključna razlika između SNSD i PDP, jer PDP insistira da se odluke donose u institucijama, a ne u kabinetima bilo kojeg pojedinca. Takođe, duša političkog bića PDP-a leži u nastojanju da se najvažnije političke odluke donose u Banjoj Luci, odnosno da Banja Luka bude istinski politički i ekonomski lider ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH i regiji”, kaže se u saopštenju.

(BN)

Danas objavljeno

Istorijski trenutak: Banijska kuća za pomoć građanima koji su POGOĐENI ZEMLJOTRESOM

D

Tlo ne miruje: U okolini Skoplja zabilježena SERIJA ZEMLJOTRESA

D

Teška saobraćajna nesreća u Hrvatskoj: Učestvovala tri vozila, JEDNA OSOBA POGINULA

D

Ostavite komentar