PC prodaja u porastu i pored nestašice procesora - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

PC prodaja u porastu i pored nestašice procesora

Proteklih godinu dana je bilo izazovno za prodaju računara, a na ovo je uticala rastuća konkurencija od strane mobilnih uređaja i trgovinski rat između SAD i Kine, koji je prouzrokovao probleme u lancu snabdijevanja.

Međutim, uprskos svemu navedenom, izveštaj istraživačke kompanije Gartner pokazuje da je globalna prodaja računala zabeležila mali porast od 1,1 procenat u trećem tromesečju 2019. godine.

Tokom ovog perioda je isporučeno ukupno 68 miliona PC uređaja, naspram 67 miliona koliko je isporučeno u trećem tromesečju 2018. godine. Lenovo je isporučio najviše uređaja, sa učešćem u gotovo četvrtini tržišta, a slede ga HP i Dell. Brendovi sa manje od deset procenata tržišnog učešća uključuju Apple, Acer i Asus.

Prodaja nekih proizvođača je porasla u poređenju sa istim periodom prošle godine, a ovo se odnosi na Lenovo, HP, Dell i Acer. Druge su ostvarile pad u odnosu na prošlu godinu, a među njima su Apple i Asus. Ove brojke uključuju desktop i laptop PC uređaje, ali ne i Chromebookove i iPad modele.

Jedan od većih problema za PC proizvođače bila je nestašica Intel procesora, dok su AMD i Qualcomm uskočili kako bi popunili opvu prazninu. Niske cene RAM-a i SSD-ova su pomogle da se PC industrija održi, dok osvežavanje Windows 10 ciklusa nastavlja da podstiče novu prodaju računara.

“Ni nestašica Intel procesora ni trgovinski rat između SAD i Kine nisu imali značajan uticaj na PC isporuku tokom trećeg tromesečja 2019. godine”, ističu iz Gartnera.

Izvor: Engadget

Danas objavljeno

Samsung završava proizvodnju Galaxy Note20, bez planova za model za 2022.

Vanja A

Dosadio vam je Google? Pretražujte preko ovih alternativa

Vanja A

Spotify testira video feed nalik TikTok-u kako bi vam pomogao da otkrijete novu muziku

Vanja A

Ostavite komentar