11. Jula 2022.

Pazite se ovog malvera – krije se u lažnim ekstenzijama za Google Translate

Big Portal

Malver zaobilazi većinu bezbednosnih rešenja, kao i bezbednosne kontrole koje se nalaze u zvaničnim prodavnicama ekstenzija.

Lažni dodaci za pregledač dolaze sa istim ID-om ekstenzije kao i Google prevodilac – “aapbdbdomjkkjkaonfhkkikfgjllcleb”, kako bi se korisnici prevarili i poverovali da su instalirali legitimni dodatak.

Estenzije nisu dostupne u zvaničnim veb prodavnicama veb-pregledača. Umesto toga, one se isporučuju kao različiti izvršni fajlovi Windowsa koji instaliraju dodatak u veb-pregledač žrtve.

U slučaju da ciljani korisnik već ima instaliranu ekstenziju Google Translate, lažna zamenjuje originalnu verziju zbog većeg broja verzija (30.2.5 naspram 2.0.10).

“Kada je ovaj dodatak instaliran, Chrome veb prodavnica pretpostavlja da je to Google prevodilac, a ne zlonamerna ekstenzija jer veb prodavnica proverava samo ID-ove ekstenzija”, navodi Zimperium.

Sve uočene varijante ekstenzije prikazuju iskačuće prozore, prikupljaju lične podatke zbog prikazivanja oglasa specifičnih za cilj, pretragu i ubacuju JavaScript koji dalje može da deluje kao špijunski softver koji snima pritiske na tastere i prati aktivnosti veb pregledača.

Glavna funkcija ABCsoupa je provera ruskih društvenih mreža kao što su Odnoklassniki i VK među otvorenim veb sajtovima u veb-pregledaču, i ako ovi sajtovi jesu otvoreni, malver prikuplja imena i prezimena korisnika, datum rođenja i pol i ove podatke šalje na udaljeni server.

Zimperijum je pripisao kampanju “dobro organizovanoj grupi” istočnoevropskog i ruskog porekla, a ekstenzije su dizajnirane tako da izdvajaju ruske korisnike s obzirom na široku lepezu lokalnih domena.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare