Pazite na bol u ovom dijelu tijela - studija kaže da bi to moglo da bude kobno - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pazite na bol u ovom dijelu tijela – studija kaže da bi to moglo da bude kobno

Svi doživljavaju povremene bolove u tijelu. Međutim, nedavna istraživanja Bostonskog medicinskog centra otkrila su vezu između žena – ali ne i muškaraca – sa određenom vrstom bola i povišenim rizikom od smrtnosti.

Prema studiji, sistematski pregled literature objavljen u “Journal of General Internal Medicine” analizirajući 11 studija sa 81.337 sredovečnih i starijih odraslih, žene sa jakim bolovima u leđima, vodećim svetskim uzrokom invalidnosti, imaju povišen rizik od smrtnosti u poređenju sa onima bez nje.

I, što je zanimljivo, isti odnos nije identifikovan sa muškarcima, pa je navelo istraživače da veruju da se dugoročne posledice bolova u leđima mogu razlikovati po polu.

Odnos između bolova u leđima i smrtnosti istraživači su identifikovali na razne načine, uključujući ograničenja u svakodnevnom životu i smanjenu fizičku aktivnost koja može dovesti do gojaznosti, razvoja ili pogoršanja hroničnih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti i dovesti do loše ravnoteže i padova, što može da rezultira mnogim slabostima koje su opet , povezane sa povećanim mortalitetom.

Istraživači su otkrili da izgleda da starost nema uticaja na povezanost bolova u leđima i smrtnosti.

“Ovo su neočekivani rezultati, uzimajući u obzir prošla istraživanja koja pokazuju kako se uticaj bolova u leđima na invalidnost povećava sa godinama”, objasnili su u saopštenju za štampu koja je izašla uz studiju .

“Najveći rizik od smrtnosti povezan sa bolovima u leđima primećen je u studijama koje su uključivale samo žene i one koje su identifikovale odrasle sa jačim bolovima u leđima.”

Istraživači primećuju da bi buduće studije trebale da se fokusiraju na složeni odnos između bolova u leđima, lečenja bolova u leđima, mentalnog zdravlja, invaliditeta i smrtnosti.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Još jedan način pripreme: Recept za najukusnije krompiriće

Vanja A

Trčanje ili hodanje: Koja kardiovaskularna vježba je bolja?

Vanja A

Prirodni lijek za zatvor: Napitak od kefira i lanenog sjemena

Vanja A

Ostavite komentar