Pavlova rolada - slatki klasik u novom obliku - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pavlova rolada – slatki klasik u novom obliku

Pavlova je najpoznatija torta sa beze korama, a dobila je ime po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Kako niko nije otplesao “Smrt labuda”, muziku Šarla Sen Sansa, poput balerine Pavlove, ova torta nastala je kao posveta njenoj eleganciji i profinjenosti.

 Lakoća pokreta balerine prenesena je na poslužavnik u formi lagane, prozračne torte napravljene od bjelanaca.

Ideja za desert nastala je 1929. godine i to za vrijeme balerinine turneje Novim Zelandom. Kad je jedan poslastičar odgledao balet s Anom Pavlovom u glavnoj ulozi, odlučio je da ispeče tortu koja će biti jednako lagana i suptilna kao i njeni baletni pokreti.

LEDENA ROLADA: Famozan osvježavajući desert, svi će tražiti komad više! -  Kuhajte s nama

Svaka tradicionalna Pavlova torta sastoji se od beze kore, šlaga i svježeg voća. Prozračna je i osvježavajuća pa se najčešće priprema tokom proljećnih i ljetnih mjeseci.

Iako ovo nije najjednostavniji desert kad je riječ o pripremi, sav trud na kraju se isplati zbog hrskave teksture i neodoljivog okusa ove torte. Težina pripreme leži u njenoj beze kori. Treba biti tvrda i bijela izvana, a mekana i pahuljasta iznutra.

Pavlova torta sastoji se od tri elementa: beze kora, kreme i dodataka te je vrlo jednostavna za pripremu. Zbog svog efektnog izgleda savršena je za raznovrsna slavlja i posebne prilike, a veliku pažnju privlači i u obliku rolade te u nastavku pročitajte recept za Pavlova roladu, koja se pravi od istih sastojaka kao i torta, ali u drugačijem obliku.

RECEPT

SASTOJCI

Za koru:

6 bjelanaca sobne temperature

300 g šećera

2 kašičice gustina

2 kašičice jabukovog sirćeta

Za fil:

500 ml pavlake za šlag

1 kašika šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanilije

svježe maline

PRIPREMA

Rernu zagrijte na 160 stepeni. Na pleh u kojem ćete peći koru postavite papir za pečenje. U posudi bjelanca sobne temperature miksajte srednjom jačinom. Kad se bjelanca počnu pjeniti, dodajte malo-pomalo šećera. Miksajte dok se ne stvori sjajni šam i dok pod prstima ne osjetite granule šećera. Treba da dobijete čvrstu meringu.

Na kraju dobijenoj smjesi dodajte gustin i sirće, pažljivo promiješajte te sve prebacite na pripremljen pleh i špatulom poravnajte. Pecite 25-30 minuta, odnosno dok površina kore blago ne porumeni te ostavite da se prohladi. Koru potom okrenite na čistu kuhinjsku krpu. Zatim od pavlake za šlag, šećera u prahu i ekstrakta vanilije napravite fil, ali tako da ostane mekan, odnosno ga ne premutite.

Fil namažite na koru te po njemu pospite svježe maline. Zarolajte Pavlovu pomažući se krpom ispod kore. Pavlovu roladu prebacite na poslužavnik, ukrasite preostalim filom i svježim malinama.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Tri dana nije jela ništa osim grožđa

Vanja A

Pita sa jabukama i šljivama bez šećera

Zeljka

SZO preporučila koktel antitijela protiv kovida

Zeljka

Ostavite komentar