Pauzirano testiranje na djeci zbog zgrušavanja krvi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Pauzirano testiranje na djeci zbog zgrušavanja krvi

AstraZeneca je privremeno obustavila klinička testiranja vakcine na djeci sve dok britanska regulatorna agencija za lijekove ne istraži moguću uzročno-posljedičnu vezu sa stvaranjem krvnih ugrušaka kod odraslih.

Stručnjak za vakcine Endrju Polard sa Univerziteta Oksord potvrdio je za BBC da je testiranje na djeci privremeno obustavljeno i rekao da stručnjaci koji provode testiranja nisu to napravili zbog zabrinutosti oko sigurnosti, nego su htjeli pričekati dodatne informacije i odluku regulatorne agencije.

“Iako u pedijatrijskom kliničkom ispitivanju nema zabrinutosti za sigurnost, prije nastavka testiranja pričekaćemo dodatne informacije MHRA-e o analizi rijetkih slučajeva tromboze/trombocitopenije zabilježenih kod odraslih”, kazao je Polard.

Nove procjene regulatornih agencija

Kliničko testiranje na djeci koje je počelo u februaru sprovodi se kako bi se utvrdilo izaziva li vakcina AstraZenece snažan imunološki odgovor kod djece u dobi između šest i 17 godina.

Tokom narednih dana trebalo bi da dođe do nove procjene Evropske agencije za lijekove (EMA) i britanske Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) oko sigurnosti vakcine kompanije AstraZeneca.

(Agencije)

Danas objavljeno

U Srpskoj 243 novozaraženih, preminulo 14 osoba

M.

Predao se Petar Dukić kod koga je pronađen skank

M.

Indija se priprema za tropsku oluju u Bengalskom zalivu

M.

Ostavite komentar