5. Augusta 2022.

Patrušev: Moguće smanjenje izvoza žita

Big Portal

On je dodao da zbog slabijeg roda pšenice u Rusiji, količine predviđene za izvoz mogu biti smanjene.

Prema njegovim riječima, situacija na globalnim tržištima je „teška, posebno po pitanju pšenice“.

– Ove sezone iz brojnih razloga, uključujući sušu u SAD-u i Evropi, poplavu u Australiji i nepogode u Indiji, ponuda pšenice na globalnom tržištu će se smanjiti. Takođe, zbog klimatskih anomalija, očekuje se smanjeni kvalitet pšenice iz Sjeverne Amerike, prije svega u SAD. Sve to zajedno sa logističkim ograničenjima može dovesti do ozbiljnih rizika u dijelu globalne prehrambene bezbjednosti u tekućoj poljoprivrednoj godini – navodi se u izjavi Patruševa, objavljenoj na zvaničnom kanalu resora na Telegramu.

Kako je istakao na terenskoj sjednici operativnog štaba ministarstva u Baškiriji, ministarstvo takođe vidi rizike da ove sezone neće biti dostignuta procjena za žetvu žita u zemlji od 130 miliona tona, pa s tim u vezi može smanjiti planove za izvoz, koji sada iznose 50 miliona tona.

On je dodao da će domaće tržište biti u potpunosti obezbjeđeno, dok se to može negativno odraziti na svjetsko tržište žita.

Prema zvaničnim procjenama, koje je ranije objavilo Ministarstvo poljoprivrede, očekivalo se da će žetva žitarica u 2022. biti 130 miliona tona, uključujući rekordnih 87 miliona tona pšenice u istoriji Rusije.

U 2021. godini požnjeveno je 120,656 miliona tona žitarica, uključujući 75,94 miliona tona pšenice. Izvozni potencijal za tekuću poljoprivrednu godinu (započetu 1. jula) procenjen je na 50 miliona tona žitarica.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare