12. Oktobra 2022.

Patrijarh stigao u Pećku patrijaršiju, u petak ustoličenje

Big Portal

Patrijarh srpski Porfirije će 14.oktobra biti ustoličen u Pećkoj patrijaršiji u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih.

Patrijarh će u drevnoj svetinji toga dana, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, služiti svetu liturgiju uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, saopštila je SPC.

Manastir Pećka patrijaršija osam vekova pod svojim svodovima čuva svešteni Tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju brodom Hristove Crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije.

Posle uspostavljanja jedinstava Srpske pravoslavne crkve 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u Pećki tron kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na bogonosne i doblesne arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti SPC 1219. godine do danas, dodaje se u saopštenju.

Patrijarha Porfirija dočekao je episkop raško-prizrenski Teodosije.

“Radost susreta sa dragim vladikom Teodosijem i carskim gradom Prizrenom”, navedeno je na Instagram profilu patrijarha.

Vladika Teodosije poželeo je dobrodošlicu patrijarhu, rekavši da je poseta patrijarha veliko ohrabrenje za sve koji žive u tom gradu, za sve sveštenike, profesore i učenike Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija i malobrojne vernike.

“Vaša poseta predstavlja veliki podstrek nama da učinimo svaki napor da se ovde, u našem gradu, i dalje slavi i proslavlja ime Božje i da se služi sveta Liturgija”, istakao je vladika Teodosije.

Patrijarh Porfirije blagoslovio je i razgovarao sa malobrojnim Srbima koji su ostali da žive u Prizrenu i okolini.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare