8. Novembra 2022.

Patrijarh Porfirije: Vjera snažnija od svakog oružja

Big Portal

Patrijarh, koji je danas služio liturgiju u Crkvi Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, u besjedi je naveo da se moderni svijet obrušio na ideju Јevanđelja i da se od silnika ovoga svijeta čuje da pravoslavne treba “zbrisati sa lica zemlje, da ih treba uništiti”.

– Po čemu je pravoslavna vjera toliko snažna, takva da remeti njihove planove i živote? Po čemu su opasni obični ljudi, koji se trude da žive u pokajanju, postu, molitvi, da služe drugima, opasni za one koji imaju i nož i pogaču ovog svijeta, svaku moć i silu ovoga svijeta? – upitao je patrijarh Porfirije, nakon liturgije koju je služio povodom hramovne slave, na praznik Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog.

Njegova svetost je naglasio da se odgovor nalazi u Hristovim riječima o grijehu čovjeka, te ukazao da svaki čovjek dubinski u sebi zna kada čini zlo, grijeh, a kada ne.

– Svojim postojanjem, budući da se opredjeljujemo za Hrista, jasno podsjećamo silnike i moćnike ovoga svijeta da im je pogrešan izbor i da, ma koliko su od sebe sakrili svoj grijeh, zlo koje nose u sebi, postoje Hristos, Јevanđelje i crkva koji ih podsjećaju na to – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost napomenuo je da sa vjerom u Hrista nema straha jer je Hrist pobijedio smrt.

– Vjera naša je snažnija od svakoga oružja, vjerom sve postaje bezbroj puta snažnije, smislenije i vjerom onda kada nemamo odgovor – postaje nam jasno – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarhu su sasluživali episkopi šabački Јerotej i remezijanski Stefan, a u molitvenom prisustvu episkopa marčanskog Save.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare