Patrijarh Porfirije: Važno što je srpska kinematografija progovorila o Јasenovcu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Patrijarh Porfirije: Važno što je srpska kinematografija progovorila o Јasenovcu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ocijenio je da je značajno što je srpska kinematografije prvi put filmskim šapatom progovorila o temi logora smrti Јasenovac.

  • Kada je riječ o Јasenovcu, u principu, ali i o filmu “Dara iz Јasenovca”, ne ulazeći u artističke argumente i kriterijume, mislim da je važno i da je velika stvar da je prvi put srpska kinematografija progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava, ili se tendenciozno decenijama skrivalo – rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je “iznad svake politike i hladne faktografije, ima sam suznu molitvu, osećanje molitve i pogled u nebo pred svakako najvećim srpskim stratištem” i istakao da ima i drugih stratišta srpskog naroda.

Patrijarh Porfirije ocijenio je da je veoma bitno da Јasenovac izađe iz zaborava, a da, u isto vrijeme, ne bude povod za zlopamćenje, nego da svako zaviri u svoje srce i, koliko god je moguće, zavapi ka Gospodu, da se nigdje i ni na kom mjestu ništa slično ne dogodi.

  • Za nas je Јasenovac ne prostor u kojem se mi bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, nego prostor u kojem kao crkva, pokušavamo skromno, ali dostojanstveno, da organizujemo mjesto molitve – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da Јasenovac to već i jeste jer tamo postoji manastir u kojem monahinje svakog dana neprestano upućuju molitve Bogu za dobro u čitavom svijetu i za sve ljude.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija zajedno sa Republikom Srpskom radi na tome, a sada će i ubrzati, da se u Donjoj Gradini napravi veliko svetilište za najveće stratište cjelokupnog srpskog naroda.

  • Razgovarali smo /o Јasenovcu/ naravno, mi zajedno sa Republikom Srpskom, i sad ćemo to da ubrzamo, dali smo jednoj kompaniji za idejni projekat, pa sad drugoj, i gledamo kako ćemo da uradimo to u Donjoj Gradini, da napravimo veliko svetilište za najveće stratište celokupnog srpskog naroda – rekao je Vučić.

Danas objavljeno

Borelj: Odnosi između EU i Rusije se ne popravljaju

M.

Banjalučanin koji je motorom udario u drvo na aparatima

M.

U BiH danas 387 novih slučajeva korone, preminulo još 68 pacijenata

M.

Ostavite komentar