Patrijarh Porfirije: U Jasenovcu iznevjeren Bog i osramoćen ljudski rod - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Patrijarh Porfirije: U Jasenovcu iznevjeren Bog i osramoćen ljudski rod

Nakon 80 godina služena je liturgija na mjestu velikog zločina, a tamo gdje je veliko stradanje, tamo je i blagodat velika, rekao je patrijarh srpski Porfirije na centralnom obilježavanju Svetih novomučenika jasenovačkih koje se održava danas u manastiru u ?asenovcu.

  • Na ovakvom mjestu iznevjeren Bog, osramoćen ljudski rod – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je naveo da je ovo mjesto svetitelja i da su ovdje postradali nevini ljudi.

  • Svi oni nadilaze uske okvire naroda kojima su pripadali, oni postaju univerzalni. Naš odgovor treba da bude molitva, praštanje, makar to ponekad ne mogli da razumijemo. Oni koji čine monstruozne zločine, koji čine zlo, on se ispisao iz naroda, ne pripada nikom. Žrtve jasenovačke su univerzalne, zločinci ne pripadaju nikom. Crkva nije konstituisana po bilo kommodelu ovoga svijeta, ili bilo kom političkom modelu. Nije politička organizacija, ne poklapa se sa državnim ciljevima. Crkva je uznad vremena i prostora, ona je tijelo Hristovo, beskonačna – istakao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naveo da je Srpska pravoslavna crkva kanonska i pripada saboru vaseljenskog pravoslavlja, autokefalna, i da ona ne može mijenjati svoju jurisdikciju.

Danas objavljeno

MUP: Stacionarni radarski sistem radi u Banjaluci u skladu sa zakonom

M.

Vučič ponudio prijedlog za krizu, Albanci odbili

M.

Sjednica PD PS BiH održana bez prisustva poslanika iz Srpske

M.

Ostavite komentar