19. Novembra 2021.

Patrijarh Porfirije sutra služi pomen blaženopočivšem patrijarhu Irineju

Big Portal

Liturgija počinje u 9 časova, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Blaženopočivši patrijarh Irinej rođen je 27. avgusta 1930. godine od roditelja Zdravka i Milijane Gavrilović iz sela Vidove kod Čačka, a na krštenju je dobio ime Miroslav.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu. Zatim diplomira na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta /profesora/ Prizrenske bogoslovije.

Prije stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mjesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Za episkopa niškog izabran je 1975. godine.

Na arhijerejskom Saboru Srpske pravoslavne crkve 22. januara 2010. godine izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je od posljedica korona virusa 20. novembra 2020. godine u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare