Patrijarh Porfirije služio u Zagrebu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Patrijarh Porfirije služio u Zagrebu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, odakle je poručio da Bog pred ljude postavlja iskušenja da bi po njihovom rješavanju bili bliži njemu.

Patrijarh Porfirije, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, obratio se sabranom narodu besjedom nakon čitanja Svetog Јevanđelja, u kojoj je izdvojio pitanje koje su apostoli postavili Gospodu: Ko je kriv zbog toga što je čovjek slijep od rođenja – on ili njegovi roditelji?

Njegova svetost je, upućujući na odgovor, rekao da je svaka slabost, bolest, nevolja i nesreća u suštini posljedica greha – pogrešnog upotrebljavanja onih darova i onih sila koje je čovjek dobio od Boga.

Patrijarh je ukazao da, sa druge strane, iskušenja nisu uvijek prouzrokovana ličnim ili grijehom nečijih predaka.

  • Primjer za to nalazimo upravo u pročitanom Јevanđelju u kom Gospod kaže da je čovjek bio slijep od rođenja da bi se kroz njega projavila sila Božja, odnosno da bi tom koji je slijep, a koji je prolazio kroz razne teškoće i nevolje, bio postepeno otvaran unutrašnji duhovni vid – objavljeno je na sajtu SPC.

Patrijarh je istakao da, koliko god da je tu riječ o spoljašnjem vidu, ova priča pokazuje kako su se tom čovjeku, otvorivši se tjelesne – otvarale i duhovne oči.

  • Ali, postoje mnogi koji imaju tjelesni vid, a zapravo su slijepi za život, za ljepotu, za ljubav, koji su slijepi za zajednicu ljubavi sa Bogom. Za svako iskušenje koje imamo, koliko je važno da se pitamo otkuda ono, još važnije je da znamo da nije bez promisla Božjeg i da je iskušenje zadatak koji nam je Gospod postavio da ga riješimo kako bismo, riješivši ga, bili bliže njemu, kako bismo ga bolje upoznali – rekao je patrijarh Porfirije.

Na liturgiji je sasluživalo sveštenstvo Sabornog hrama, a pojao je hor pod vođstvom Ivane Srbljan.

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar