27. Decembra 2022.

Patrijarh Porfirije: Situacija na Kosmetu veoma ozbiljna, apel da se sačuva mir

Big Portal

Patrijarh je apelovao na sve da se sačuva mir, zamolivši one koji donose odluke u centrima moći da daju sve od sebe i da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa.

  • Ja sam siguran da oni to mogu,a molim se Bogu da on svojom blagodeću dotakne umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na Kosmetu i da Bog da mir između Albanaca i Srba i svima nama, koji slavimo Božić, pravoslavnim hrišćanima to bude dan mira, radosti, ljubavi – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost kaže da nema šta mnogo reći nakon jučerašnjeg dana, kada mu je zabranjen ulazak na Kosmet, koji je, bio tužan za njega lično, ali da to i nije toliko važno, već je bio dan tužan za sve one koji su ga dolje čekali.

  • Mnogo tužan za našu braću na Kosmetu, za monahinje i monahe koji su sa radošću očekivali da poglavar SPC dođe, pre svega u Pećku patrijaršiju da u ovim teškim trenucima, kao što je uvek bivalo pomoli se za sve ljude, kojima nije lako, koji stradaju, ali i za sve ljude svijeta, za međusobno razumijevanje, za suživot i mir između Albanaca i Srba – rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije se nada da ipak neće proći mnogo vremena pa će otići na Kosovo i Metohiju a besmislena i iracionalna zabrana biti uklonjena.

Sastanak Njegove svetosti sa predsjednikom Srbije zvanično je najavljen juče u popodnevnim časovima,a nakon što je patrijarhu onemogućeno da posjeti Kosmet i Pećku patrijaršiju uoči Božića.

Sastanku u zgradi Patrijaršije prisustvovao je i episkop bački Irinej.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i predsjednik Vučić su se, mimo zvanične najave sastali i sinoć kasno.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare