Patrijarh Porfirije pomaže ličnom donacijom 15 studenata u Hrvatskoj - BIGportal.ba
Region Vijesti

Patrijarh Porfirije pomaže ličnom donacijom 15 studenata u Hrvatskoj

Srpski patrijarh Porfirije donirao je Srpskom privrednom društvu Privrednik iz Zagreba sredstva dovoljna za 15 godišnjih studentskih stipendija nastavljajući i ove godine da pomaže studente u Hrvatskoj, saopštila je danas uprava Privrednika.

Patrijarh srpski Porfirije i ove godine svojom ličnom donacijom pomaže Privrednikove stipendiste. Njegova Svetost u tekućoj akademskoj godini putem Privrednikovog fonda “Vladimir Matijević“ stipendiraće čak 15 odličnih studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji dolaze iz zapostavljenih i ekonomski nerazvijenih krajeva Hrvatske – saopštili su iz uprave Privrednika.

Najstarija organizacija Srba u Hrvatskoj, Srpsko privredno društvo Privrednik iz Zagreba, ove godine obilježava 125. godišnjicu od svog osnivanja.

U protekloj školskoj/akademskoj godini Privrednik je stipendirao ukupno 100 talentovanih učenika i studenata, pored ostalih, i uz svesrdnu pomoć patrijarha Porfirija.

Godišnja stipendija za jednog učenika iznosi 5.000 kuna (oko 670 eura) i 10.000 kuna (oko 1.330 eura) za studenta.

– Ponosni smo i zahvalni patrijarhu Porfiriju jer on ne samo što duhovno i materijalno pomaže značajan broj naših stipendista, nego i svim članovima Privrednika, njegovim aktivistima i volonterima, daje snažnu podršku da ustraju u plemenitoj misiji pomaganja mladim ljudima da se školuju i obrazuju, jer to je za mnoge jedini put izlaska iz beznađa siromaštva i teškog života – navodi se u saopštenju.

Privrednik je i za školsku/akademsku godinu 2022/23. raspisao konkurs za stipendiranje učenika i studenata preko svoja dva fonda: Fonda “Vladimir Matijević” i Fonda “Ivana Vujnović” koji su otvoreni od 21. septembra do 14. oktobra 2022. godine, prenosi Srpska pravoslavna crkva.

RTRS.

Danas objavljeno

Rosu blokirala Sjevernu Mitrovicu, u grad ušlo više od 200 specijalaca

M.

Rjabkov upozorio da se NATO “igra vatrom”

M.

Blinken: Švedska i Finska uskoro u NATO savezu

M.

Ostavite komentar