Patrijarh Porfirije osveštao obnovljenu crkvu manastira Gornjak - BIGportal.ba
Region Vijesti

Patrijarh Porfirije osveštao obnovljenu crkvu manastira Gornjak

Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice obnovljenu crkvu manastira Gornjak kod Petrovca na Mlavi koji je zadužbina Svetog kneza Lazara.

Patrijarhu srpskom sasluživali su arhiepiskop mihalovsko-košički Georgije iz Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke, episkop braničevski Ignatije, episkop toplički Petar, sveštenstvo i monaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovalo brojno sveštenstvo i monaštvo među kojima i arhimandrit Dimitrije iguman manastira Tumane, kao i mnogobrojni vjernici.

Manastir Gornjak je drevna zadužbina Svetog kneza Lazara iz 1379. godine u kojem se čuva dio njegovih svetih moštiju. Smješten je na ulazu u Gornjačku klisuru, na lijevoj obali rijeke Mlave.

Manastirski kompleks čine crkva posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice i isposnica Grigorija Sinaita u stijeni.

Najteže razaranje manastir je doživio za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je spaljen i tom prilikom su uništene mnogobrojne dragocjenosti.

Posebna vrijednost ovog manastira je živopisnost unutrašnjih strana zidova sa remek djelima duborezačke vještine i freske iz 17. i 18. vijeka, po kojima je jedan od rijetkih u Srbiji.

VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE

Danas objavljeno

Zbog snijega i vjetra otežan saobraćaj: Vozila zaglavljena na putu prema Jahorini

M.

Kancelarija za KiM pomaže napadnutom Bobanu Đuziću

M.

“Vašington se neće izvući kao što je bilo sa Jugoslavijom”

M.

Ostavite komentar