Patrijarh Porfirije: Ne smijemo, nećemo i ne možemo zaboraviti žrtve i stradanja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Patrijarh Porfirije: Ne smijemo, nećemo i ne možemo zaboraviti žrtve i stradanja

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras u Novom Sadu na centralnom obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane u hrvatskoj zločinačkoj akciji “Oluja” da “naše pamćenje nije zlopamćenje” i da pamtimo svjedočenja preživjelih da ne bi neko rekao da se zločin i stradanje nisu desili.

  • Sabrali smo se da se molitveno sjetimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije – rekao je patrijarh nakon parastosa žrtvama “Oluje”, poručivši da moramo da praštamo jer je to jevanđeljska zapovijest, ali da nikada ne smijemo, nećemo i ne možemo zaboraviti žrtve i stradanja.

Patrijarh Porfirije je poručio da ne zaboravljamo žrtve i razaranja u “kristalnoj noći” u Zadru, egzekuciju starih i nemoćnih u Medaku i ličkim selima, užasan teror i pobijeni u kućama i stanovima od Pakraca i slavonskih sela.

  • Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, ?asenovcem, sa nama su danas i preživjeli svjedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo – rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh je naglasio da će se Srbi sabirati na molitvama, kao večeras u Novom Sadu.

On je ukazao da svakog čovjeka treba gledati kao svog brata, koji pripada Bogu koliko i mi.

Patrijarh je rekao da je nepravdeno kada se bilo ko onemogućava, ma kog zvanja bio, da se na mjestu stradanja susretne sa sobom i Bogom i upali voštanicu i uznese molitvu.

  • U Srbiji ne pitamo kako se krstiš ili kako se Bogu moliš. Ne pitamo koje si ti vjere brate i koje su ti narodnosti otac i majka. Takvu Srbiju volimo, za nju se molimo da takva ostane. Uvijek u njoj ima mjesta za sve, za svako ime i dušu, jer Bog ne pravi razliku, svaki čovjek je Bogu jednako vrijedan – poručio je patrijarh Porfirije.

Danas objavljeno

Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?

M.

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Ostavite komentar