4. Augusta 2022.

Patrijarh Porfirije: Ne smijemo, nećemo i ne možemo zaboraviti žrtve i stradanja

Big Portal
  • Sabrali smo se da se molitveno sjetimo nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije – rekao je patrijarh nakon parastosa žrtvama “Oluje”, poručivši da moramo da praštamo jer je to jevanđeljska zapovijest, ali da nikada ne smijemo, nećemo i ne možemo zaboraviti žrtve i stradanja.

Patrijarh Porfirije je poručio da ne zaboravljamo žrtve i razaranja u “kristalnoj noći” u Zadru, egzekuciju starih i nemoćnih u Medaku i ličkim selima, užasan teror i pobijeni u kućama i stanovima od Pakraca i slavonskih sela.

  • Sve su to kamičci u mozaiku naših stradanja i raspeća. Zajedno sa Siskom, Glinom, ?asenovcem, sa nama su danas i preživjeli svjedoci stradanja, koji čuvaju i nama prenose pamćenje. Njihovoj žrtvi i stradanju se klanjamo i pamtimo – rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh je naglasio da će se Srbi sabirati na molitvama, kao večeras u Novom Sadu.

On je ukazao da svakog čovjeka treba gledati kao svog brata, koji pripada Bogu koliko i mi.

Patrijarh je rekao da je nepravdeno kada se bilo ko onemogućava, ma kog zvanja bio, da se na mjestu stradanja susretne sa sobom i Bogom i upali voštanicu i uznese molitvu.

  • U Srbiji ne pitamo kako se krstiš ili kako se Bogu moliš. Ne pitamo koje si ti vjere brate i koje su ti narodnosti otac i majka. Takvu Srbiju volimo, za nju se molimo da takva ostane. Uvijek u njoj ima mjesta za sve, za svako ime i dušu, jer Bog ne pravi razliku, svaki čovjek je Bogu jednako vrijedan – poručio je patrijarh Porfirije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare