Patrijarh Porfirije narodu u Istočnom Sarajevu: Čuvajte pravoslavnu vjeru - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Patrijarh Porfirije narodu u Istočnom Sarajevu: Čuvajte pravoslavnu vjeru

Patrijarh srpski Porfirije poručio je okupljenima na Trgu Srbija u Istočnom Sarajevu da treba da čuvaju pravoslavnu veru i žive po njenim načelima.

Patrijarh srpski Porfirije je obraćajući se hiljadama stanovnika Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije koji su ga dočekali na Trgu Srbija poručio da je ona uvod u ljubav, put ka Bogu, put ka sebi i drugome.

Rekao je da bez žive jevanđeljske vere nije moguće biti ni čovek, a kamoli koristiti i umnožavati darove Božije koje smo dobili kao pojedinci i kao narod.

Patrijarh Porfirije izrazio je zahvalnost za prisustvo mitropolitima dabrobosanskom Hrizostomu i crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima, sveštenstvu, predstavnicima vlasti, kao i verujućem narodu.

“Gospod me je odredio da budem pastir svome narodu, svojoj crkvi, pripadnicima svoje vere, da svoj narod vodim u blagodeti Božijoj kako bi upoznavajući Boga, izgrađujući jedinstvo s njim u Crkvi kao telu Hristovom, mogao da bude naslednik carstva nebeskog”, rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije izrazio je radost što će na Trgu biti izgrađen pravoslavni hram, za koji je rekao da treba da bude mesto sabiranja, molitve, vrline, izgrađivanja duhovnog zdravlja, na kojem će danas sabrani biti živi hram Hrista i crkve njegove.

On je blagoslovio okupljene, grad, zemlju i sve ljude koji tu žive, te im poželio mir.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom zahvalio je patrijarhu što se odazvao pozivu da poseti Sarajevo i Istočno Sarajevo, navodeći da je najvažniji susret čoveka sa čovekom, susret naroda sa svojim patrijarhom, svojim arhijerejima.

“Vaša svetosti, ovaj narod je narod Svetoga Petra Dabrobosanskog, mučenika, ispovednika vere, koji je i u težim prilikama i neprilikama svedočio veru u Hrista Gospoda i u čemu ga ništa nije moglo pokolebati”, istakao je mitropolit Hrizostom i dodao da ovaj narod zna put i istinu, i taj put sledi.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić zahvalio je patrijarhu Porfiriju, mitropolitima, vladikama i sveštenstvu za posetu Istočnom Sarajevu, kao i svima koji su dolaskom uveličali ovaj dan.

“Verujemo da će molitve našeg patrijarha dovesti da Istočno Sarajevo bude još bolje nego danas i da sve svoje greške ispravimo”, rekao je Ćosić, a sve prisutne je pozdravio i blagoslovio arhijerejski namesnik sarajevski Čedo Đureinović.

Danas objavljeno

U Srpskoj 14 smrtnih slučајеvа, još 218 zaraženih

M.

Prihvaćena ostavka Zaeva

M.

Uhapšena tri lica u Gradišci zbog trgovine drogom

M.

Ostavite komentar