Patrijarh Porfirije najoštrije osudio nasilje nad ženama - BIGportal.ba
Region Vijesti

Patrijarh Porfirije najoštrije osudio nasilje nad ženama

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije saopštio je da će Srpska pravoslavna crkva /SPC/ pomagati sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja i podsticati vjernike da dobrovoljno učestvuju u radu institucija i centara koji se brinu o žrtvama svakog nasilja.

Sveštenici će imati preporuku da, koliko mogu, prepoznaju porodično nasilje u svojim parohijama i da u saradnji sa socijalnim radnicima nastoje da utiču da ne dolazi do tragičnih ishoda – naveo je patrijarh Porfirije.

On je istakao da će sveštenici biti podsticani i da u svojim propovijedima učestalije govore o problemu svih oblika nasilja koji su danas prisutni u društvu i porodicama.

– Lično ću se angažovati na pomoći ženama koje su se sklonile od nasilja u sigurne kuće. Crkva će nastojati i da putem svojih medija, obrazovnih institucija i izdavaštva aktivno podiže svijest o ovim bolnim temama i o mogućnostima za prepoznavanje i sprečavanje ovakvih zlodjela i izopačenja – naveo je patrijarh Porfirije.

On je poručio svima koji ispovijedaju Hrista Gospoda i smatraju sebe pravoslavnim hrišćanima da je svaki nasilni čin nad slabima i nezaštićenima, dodatna rana na tijelu Hristovom.

– Za hrišćane su naše majke i žene i sestre svetinja. Nezamislivo je i bolno nasilje nad njima – istakao je srpski patrijarh.

On je naveo da je u posljednje dvije godine u Srbiji ubijeno više od 40 žena, a za posljednjih 10 godina oko 300.

Patrijarh Porfirije je ukazao da je za Crkvu Hristovu sasvim jasno da nasilnički poriv proističe iz umanjivanja Božje zamisli o sebi i o bližnjem kao slici i prilici Božjoj, što se već po sebi smatra velikim grijehom.

RTRS.

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar