Patrijarh Porfirije: Mi hrišćani znamo da bez molitve ne postojimo - BIGportal.ba
Region Vijesti

Patrijarh Porfirije: Mi hrišćani znamo da bez molitve ne postojimo

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je u kripti Hrama Svetog Save svenoćno bdenje uoči praznika Sveta tri jerarha i u obraćanju vjernicima poručio da je hrišćanima molitva neophodna kao što je plućima potreban vazduh da bi čovjek živio.

– Mi hrišćani znamo da bez molitve, zapravo, i ne postojimo. Ona je neophodna za naše suštinsko duhovno postojanje – istakao je srpski patrijarh.

Prema riječima Njegove svetosti, kroz molitvu ljudi postaju sposobni da, osluškujući glas Hristov, prepoznaju šta on poručuje.

– Molitvom izgrađujemo zajednicu sa Bogom i bližnjima. Zato je važno da imamo i ovu vrstu molitvi kao što su svenoćna bdenja. Započeli smo od Hrama Svetog Save, a trudićemo se da održimo ovakvu vrstu bogosluženja u našem prestonom gradu i svugde gde se naš narod moli Bogu – poručio je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije podsjetio je da je praznik Sveta tri jerarha ustanovljen u vrijeme kada su se hrišćani dijelili i svađali, gdje su jedni isticali da je najveći bogoslov crkve Sveti Vasilije Veliki, drugi Sveti Grigorije Bogoslov, a treći Sveti ?ovan, nakon čega se episkopu ehvaitskom u snu javio anđeo i rekao da su sva trojica pred Bogom jednako veliki.

– Od tada, od 11. veka ustanovljen je praznik ova tri sveta učitelja crkve. Osim njihovih dela i svega što su učinili za crkvu, nama ostaje poruka da najveći dar, kakav god da je i ma koliko ga neko ima, treba da se dovede do maksimuma. Svako ima različite darove, ali svako ima i šansu da bude najveći u duhu svetome i u zajednici sa Hristom – poručio je patrijarh.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Sveta tri ?erarha, koji se praznuje zajednički u slavu svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i ?ovana Zlatoustog.

Danas objavljeno

Novi detalji o zločinu: Sačekao ga kod “Delte” i ubo, pa trčao za njim da mu presudi

M.

Peskov: Mobilizacija u Rusiji završena

M.

Pucnjava u Istočnom Novom Sarajevu, ima ranjenih

M.

Ostavite komentar