7. Januara 2022.

Patrijarh Porfirije: Ljubav i mir su skupocene reči

Big Portal

Patrijarh Porfirije je rekao da su mir i ljubav skupocjene riječi koje se pominju svakog dana bezbroj puta i ne silaze sa usana ljudi, ali da to koliko je ljudima stalo do mira, pokazuje činjenica da ljudski rod iz dana u dan usavršava oruđa smrti.

“Tu je odgovor koliko ima mira u nama i koliko želimo da ga širimo oko sebe. Ne može biti mira u našoj duši”, istakao je srpski patrijarh, koji je današnje vrijeme uporedio sa vremenom kada je rođen Hristos Bogomladenac. On je podsjetio da je danas mnoštvo nesporazuma među ljudima, mnogo više tuge i stradanja, nego li radosti i uzrastanja, mnogo isključivosti, čak i mržnje, te dodao da je tako bilo i u vremenima kada je Bog poslao sina svog među nas.

“Mnoštvo bolesti, stradanja, smrti, epidemija, ratova, ropstva, nasilja. Tada je Bog izabrao da se daleko od ljudskih očiju, od meteža, u pećini rodi od dijeve sin njegov”, naveo je patrijarh Porfirije. On je rekao da se danas slavi najvažniji događaj u istoriji ljudskog roda – momenat kada je sin Božji došao među ljude i postao jedan od nas, čovjek, te da je Vitlejemska pećina, ljubavlju zagrijana i obasjana suštinskim mirom postala srce univerzuma i čitave tvorevine. Patrijarh Porfirije je naveo da je iz te pećine kucao život za čitav ljudski rod, jer se u njoj rodio onaj koji je došao da donese mir i pokaže ko je Bog i kakav treba da bude čovjek i da je Bog ljubav. Navodeći da je ljubav smisao ljudskog života, patrijarh srpski je rekao da se danas najčešće pominju riječi – mir, ljubav, zajednica, ali da svako treba da zaviri u svoje srce i dušu da dobije odgovor koliko toga ima u sebi.

“Imamo i strah, a tamo gde je ljubav i Gospod, nema straha. I demonske sile beže od Vitlejemske pećine, ali i od svakog srca koje se pretočilo u Vitlejemsku pećinu, a kamoli sile ovog svijeta. Tamo gde ima ljubavi, nema straha”, rekao je patrijarh Porfirije. Prema njegovim riječima, neprestano govorimo kako imamo ljubavi, a brinemo se za svoje živote, plašimo se smrti, činimo sve da do nje ne dođe, dok u Vitlejemskoj pećini, u srcima našim, neprestano treperi i prisutna je vječnost i živi Bog.

“Neka bi Gospod dao da na današnji dan, ispunjeni Hristom, za trenutak makar otvorimo prozore i vrata svojih srca, da duh Sina Božjeg useli se u naše duše. I onda će se useliti i mir i radost i ljubav. Neće biti straha”, naveo je srpski patrijarh. On je dodao da će čovjek tada imati mjesta u svom srcu za svakog čovjeka i da će ljudi imati čvrstu spoznaju da su potrebni jedni drugima i da ne mogu jedni bez drugih, ma koliko bili različiti, i ponekad upotrebljavali međusobno oštre riječi.

“Važnije od svega je da budemo jedno u porodici, u narodu, a onda kada smo tako jedno, onda smo spremni da gradimo jedinstvo sa svim ljudima i sa čitavim svetom, ljudskim rodom, jer pre svega smo jedno kao ljudski rod, a onda i nešto posebno”, rekao je patrijarh Porfirije. On je poželio pravoslavnim vjernicima mir od Boga, ljubav i radost i svako dobro i da se sabiraju u hramovima, isto kao što je čitav svijet bio sabran u Vitlejemskoj pećini.

“Neka vas sve Gospod blagoslovi, srećan Božić, živeli nam mnogo godina. Mir Božji, Hristos se rodi!”, poručio je srpski patrijarh Porfirije u besjedi. Nakon liturgije, u Hramu Svetog Save, kao i u drugim hramovima, pročitana je Božićna poslanica koju tradicionalno patrijarh Srpske pravoslavne crkve upućuje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare