2. Marta 2021.

Patrijarh Pavle dobija spomenik u Moskvi

Big Portal

Spomenik će biti podignut na platou ispred Hrama Petra i Pavla, u Podvorju Srpske pravoslavne crkve, nedaleko od Kremlja, javlja Sputnjik.

Očekuje se da će spomen-obilježje 44. poglavaru Srpske pravoslavne crkve biti otkriveno do kraja godine, a potom će, kraj njega, biti podignut i spomenik patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Aleksiju Drugom.

Podvorje srpske patrijaršije u Moskvi postalo je svojevrstan simbol duhovnog bratstva srpske i ruske crkve i otvoreno je 2002. godine.

Spomenici srpskom i ruskom patrijarhu biće izrađeni na inicijativu vladike Antonija Pantelića, posljednjeg episkopa koga je rukopoložio patrijarh Pavle, a koji već skoro dvije decenije rukovodi Podvorjem Srpske pravoslavne crkve u Moskvi.

Prema riječima episkopa moravičkog Antonija, u toku je izrada spomenika patrijarhu Pavlu i to će biti djelo jednog ruskog vajara.

Dio spomenika se pravi u Rusiji, a dio u Ukrajini. Ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli, spomenik će biti otkriven do kraja godine.

Sredstva za izradu spomenika patrijarhu Pavlu već su obezbijeđena, a dobijena je i dozvola ruskog patrijarha Kirila i gradskih vlasti.

Patrijarh Pavle, koji je na čelu Srpske pravoslavne crkve bio od 1990. godine, pa do smrti novembra 2009, bio je izuzetno poštovan u Rusiji, u toj mjeri da ga je patrijarh Aleksij Drugi uvijek dočekivao na aerodromu i lično ispraćao, što nije prema protokolu Ruske pravoslavne crkve.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare