9. Jula 2021.

Patrijarh: Molite se i za vršnjake iz drugih naroda

Big Portal

Da u toj različitosti prepoznajemo jedni druge i da jedni druge obogaćujemo – rekao je patrijarh Porfirije u Hramu Svetog Save, gdje je dočekao i pozdravio srpsku djecu iz Hrvatske i Federacije BiH, poželjevši im dobrodošlicu.

Patrijarh je rekao djeci da su došla u srce Beograda, jer je ovaj hram srce Beograda, a da je srce srpskog naroda Sveti Sava, koji je odredio duhovni put svojim sunarodnicima – pravoslavnu vjeru i pravoslavnu molitvu.

Patrijarh Porfirije je naglasio da Sveti Sava kao svetitelj ujedno pripada i srpskom narodu, ali i svim narodima, jer se molio Bogu i činio sve na dobro svih ljudi.

Njegova svetost patrijarh srpski je ispričao i da su mu srpska djeca na Kosovu i Metohiji, koju je nedavno posjetio, rekla da se Bogu mole prvo za svoje bližnje, a onda i za svu djecu koja su njihove komšije i koja ne pripadaju istom narodu.

Podsjetivši da je službovao u Hrvatskoj, patrijarh Porfirije je rekao da je vidio da su svi ljudi isti, te zaključio da ponekad iz sebičnosti prave razlike, ali da molitva pomaže da pobijede u sebi sebičnost.

NJegova svetost je zamolio djecu da se još više mole i da jedni u drugima prepoznaju prijatelje i istinu.

– Da znamo da su nam jednako dragi i bliski, da se molimo jedni za druge i onda ćemo videti da sve oko čega se ne slažemo su sitnice i gluposti, onda ćemo videti da je svako neponovljiv i jedinstven – rekao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je poručio djeci da se, ako imaju neke potrebe, uvijek mogu obratiti ne samo Srbiji, nego i svojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, od sveštenika sveštenicima i vladika tamo gdje žive, pa i do samog patrijarha.

– Mi ćemo se potruditi da pomognemo da problemi budu što manji. Srbija oseća potrebu, obavezu i dužnost da pomogne srpskom narodu gde god se nalazio – naglasio je patrijarh srpski Porfirije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare