22. Decembra 2022.

Patrijarh Kiril: Iracionalna mržnja prema narodima koji ispovijedaju pravoslavlje

Big Portal
  • Osvrćući se na okolnosti iz kojih je ovaj sukob krenuo, možemo, između ostalog, u njima uočiti neospornu vjersku dimenziju: iracionalnu mržnju prema narodima koji ispovedaju pravoslavlje – rekao je patrijarh, prenosi “Sputnjik”.

Ukoliko se pogleda u prošlost, kaže on, mora se postaviti pitanje da li je ta mržnja i bila razlog da se cjelokupna moć zapadne vojne mašinerije obruši na ?ugoslaviju 1999. godine?

  • Nije li to razlog što se ekonomskim i političkim ucjenama, uz pomoć takozvanih obojenih revolucija, dosljedno zabija klin između zemalja čiji su narodi nosioci pravoslavlja? – rekao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, manifestacija ove mržnje se vidi u progonu Ukrajinske pravoslavne crkve, podsticanju raskola od državnih organa Ukrajine, a kasnije i podržavanje svega toga od pojedinih poglavara pomjesnih crkava, koji sprovode volju međunarodnih pokrovitelja.

On je ocijenio da je postalo očigledno da su oni koji su rasplamsali vatru građanskog sukoba u Ukrajini željeli, a žele i danas, da je prošire na sve zemlje ruskog svijeta – na Rusiju, Bjelorusiju, baltičke zemlje, Moldaviju, zemlje Kavkaza i Srednje Azije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare