Patrijarh Irinej služio Vaskršnju liturgiju prvi put bez vjernika - BIGportal.ba
Region Vijesti

Patrijarh Irinej služio Vaskršnju liturgiju prvi put bez vjernika

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je ponoćnu vaskršnju liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, a prvi put nisu bili prisutni vjernici zbog epidemije virusa korona.

Patrijarh je u besjedi poslije liturgije ukazao da su mnogi zaboravili na Boga, a smisao života se sveo na materijalne i interese druge vrste, te da je pojava virusa korona veliko iskušenje i Božija opomena svima da razmisle o sebi, kao i o tome šta se dešava u ovom svijetu.

“Nadamo se da će ovo iskušenje koje nas je sada zadesilo mnoge ljude naterati da malo razmišljaju, i one moćne i silne koji kroje kapu čitavom svetu, da vide da je sve što oni stvaraju i misle sujetno i prolazno”, rekao je patrijarh Irinej.

On je ocijenio da je ovo prilika da se oživi “domaća crkva” – porodicu, koja je u velikom iskušenju i na udaru sila ovoga svijeta.

Patrijarh je poželio da Gospod sve blagoslovi i bude milostiv i otkloni veliko iskušenje koje se naziva epidemijom.

“Da se vratimo Bogu verom i ljubavlju i crkvi svojoj, Svetom pričešću toj najvećoj tajni naše vere. Sve vas pozdravljam radosnim pozdravom Hristos vaskrse!“, poručio je patrijarh Irinej.

Vjernici su liturgiju, koja je služena uz sasluženje sveštenstva arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, mogli da prate putem direktnog televizijskog prenosa.

Patrijarh Irinej je pozdravio sve ljude koji su u svojim domovima i prate ovaj prenos preko televizije, te je ponovio da je Vaskrs najveći, najradosniji, ali i najvažniji praznik.

Jerej Ivan Štrobočki pročitao je Vaskršnju poslanicu patrijarha Irineja i arhijereja SPC, a svojim pojanjem liturgiju je zaokružila interpretator pravoslavne duhovne muzike Divna LJubojević, sa svojim horom “Melodi”.

U Srbiji je u toku policijski čas uveden kao mjera da se spriječi širenje virusa korona.

agencije

Danas objavljeno

“Republika Srpska ne odustaje od toga da se neposredno bira član Predsjedništva BiH”

M.

U Skupštinu CG stigla inicijativa za smjenu Bečića

M.

Blinken: SAD će dati pisani odgovor Rusiji u vezi sa bezbjednošću

M.

Ostavite komentar