Pas „ne ide na recept“, ali čuva zdravlje od moždanog i srčanog udara - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Pas „ne ide na recept“, ali čuva zdravlje od moždanog i srčanog udara

Veću šansu da prežive srčani i moždani udar imaju vlasnci pasa u odnosu na ljude koji nemaju kućne ljubimce, zaključak je novog istraživanja objavljenog u Američkom udruženju za bolesti srca.

Istraživanje je potvrdilo prednost psećeg društva na ljudsko zdravlje. Psi su povezani sa 33 odsto manjim rizikom smrti od srčanog udara i 27 odsto od moždanog udara, u poređenju sa onima koji nemaju pse.

„Iako studije ne mogu da dokažu da usvajanje ili čuvanje psa direktno vodi do manjeg mortaliteta, mogu da sugerišu na brigu o zdravlju“, rekao je Glen Levin iz Američkog udruženja za bolesti srca.

Vlasnici pasa redovno i često hodaju sa svojim ljubimcima i imaju niži krvni pritisak, istakla je Kerolin Kramer, profesorka medicine sa Univerziteta u Torontu, koja je ponosna vlasnica minijaturnog šnaucera pod imenom Romeo.

„Moram da istaknem da je Romeo povećao moju svakodnevnu fizičku aktivnost i ispunio moju rutinu srećom i bezuslovnom ljubavlju“, napominje profesorka.

Međutim, istraživači upozoravaju da se kućni ljubimci ne smeju „prepisivati” kao preventivno sredstvo.

„Pse treba da imaju samo ljudi koji osećaju da imaju kapaciteta i znanja da im pruže dobar život”, upozorava profesorka Tove Fal sa Univerziteta u Upsali, i dodaje da „socijalna izolacija stvara snažan rizik od preuranjene smrti“.

Uz pse vlasnici izbegavaju ovaj vide izolacije i imaju veću interakciju sa drugim ljudima.

Danas objavljeno

Tiramisu

V.R.

Naučite još jedan odličan recept

Zeljka

DIJETA koja sprječava anemiju, a uključuje mudro smišljen jelovnik

Zeljka

Ostavite komentar