4. Oktobra 2019.

Partizane, srećan rođendan!

Big Portal

Nedelja u kojoj se nalazi 4. oktobar je bila veoma uspešna za sportiste koji nose “crno-beli” dres.

Košarkaši su uspeli da savladaju Veneciju na startu takmičenja u Evrokupu, dok su fudbaleri pobedili Astanu u Ligi Evrope i stigli do prve pozicije na tabeli u grupi u kojoj se nalazi Mančester junajted.

Društvo je osnovano pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan, a pet godina kasnije postaje otvoreno sportsko društvo, a sekcije izrastaju u klubove.

Jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva na svetu osnovan je 4. oktobra 1945. godine na tekovinama pobede antifašističkih snaga u Drugom svetskom ratu, a danas broji 26 klubova u isto toliko sportova.

Među prvim crno-belim sekcijama osnovane su fudbalska, atletska, košarkaška i teniska, a zatim i vaterpolo sekcija. Sportsko društvo je sada asocijacija 27 klubova u 24 sporta i predstavlja najtrofejnije sportsko društvo u Srbiji.

JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društva u svetu, a po rezultatima, ostvarenjima i broju svojih vrhunskih sportista tokom proteklih 70 godina, verovatno je i jedno od najuspešnijih.

Crno-beli u svojim vitrinama imaju pehar prvaka Evrope u košarci, sedam pehara prvaka Evrope u vaterpolu, a fudbaleri su 1966. godine igrali protiv Reala finale Kupa šampiona.

Inače, pisanih tragova o počecima gotovo i da nema. Datum “rođenja” je 4. oktobar 1945. godine, a pripreme su trajale mesecima pre toga.

Svetozar Vukmanović – Tempo zalagao se da se pri Centralnom domu Jugoslovenske armije oformi fudbalski klub, a kasnije da se to širi i na ostale sportove, u kojima bi bili sportisti koji su u vojničkoj uniformi. Tako su istog dana kada i fudbalska sekcija, rođene one i za atletiku, šah, košarku i odbojku.

U leto 1945. godine u Beogradu je održavano svearmijsko prvenstvo, koje je okupilo i četiri stotine fudbalera. Među njima su bile i desetine poznatih igrača, pa i reprezentativaca pre početka Drugog svetskog rata, a koji su u to vreme bili u uniformi.

Već tada je načinjen spisak najboljih. Kada je doneta odluka o osnivanju fudbalskog kluba, oni su već bili pozvani u Beograd i zajedno su trenirali.

Igrači Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren. Pobedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu: Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strelac (dao je dva gola. Šereš i Rupnik po jedan).

Trener je bio Franjo Glazer, a za fudbalsku sekciju kao tehnički direktor je bio zadužen Virgil Popesku.

Rođendan obeležava i FK Partizan uz poseban osvrt na čuvenu omladinsku školu crno-belih, ali i trenerski kadar.

Crno-beli iza sebe imaju 26 titula šampiona države, 13 pehara nacionalnog Kupa, kao i prvi meč elitnog takmičenja Evrope 1955. godine, protiv Sportinga. Takođe, Partizan je dao najviše reprezentativaca i ima najviše fudbalera koji su nastupili više od pedeset puta u državnom timu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare