4. Oktobra 2020.

Partizan slavi 75. rođendan

Big Portal

Partizan je osnovan 4. oktobra 1945. godine u Beograd pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije u kome su se, po ideji Svetozara Vukmanovića Tempa, okupljali samo pripadnici vojske. Istog dana, zajedno sa fudbalskom sekcijom, osnovane i atletska, šahovska, košarkaška i odbojkaška sekcija

Godine 1950, Partizan se reorganizuje i postaje sportsko društvo, a njegove sekcije prerastaju u klubove i okupljaju pored pripadnika JNA i ostale građane svih uzrasta, osnivajući omladinske, a u nekim klubovima i ženske ekipe.

Na godišnjoj skupštini 1960. dopunjuje naziv društva u Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Danas Partizan ima 27 klubova u 24 sporta i spada u red najvećih sportskih društva u svetu, a po rezultatima, ostvarenjima i broju svojih vrhunskih sportista tokom svih ovih godina, verovatno je i među najuspešnijima u sportskom svetu.

Vaterpolisti Partizana sedam puta bili su prvaci Evrope, košarkaši jednom, fudbalski klub je prvi sa ovih prostora stigao do finala Kupa šampiona, a sjajne rezultate ostvarili su i atletičari, odbojkaši, strelci…

Sportisti Partizana osvojili su brojne medalje na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima.

Kako je sve krenulo?

Foto: FK Partizan
– 1. mart 1948. Početak izgradnje stadiona;

– 9. oktobar 1949. Prva fudbalska utakmica na novom stadionu Jugoslavija – Francuska 1:1;

– 16. oktobar 1949. Prva fudbalska Partizana na novom stadionu (Кup Jugoslavije Partizan – Zagreb 8:0)

– 25. avgust 1951. Atletski dvomeč Jugoslavija – Velika Britanija na kome je Mark Baily istrčao svetski rekord na 100 metara u vremenu 10.2 sekunde;

– 2. septembar 1951. Fudbalski susret Jugoslavija – Švedska 2:1

– 8. septembar 1951. Кošarkaška utakmica Jugoslavija – Francuska 56:46;

– 11. septembar 1951. Boks meč Jugoslavija – Italija;

– 23. decembar 1951. Zvanično završena gradnja i stadion predat na korišćenje SD Partizan;

Fudbaleri Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren. Pobedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu:

Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strelac (dao je dva gola. Šereš i Rupnik po jedan). Trener je bio Franjo Glazer, a za fudbalsku sekciju kao tehniko je bio zadužen Virgil Popesku.

Na sedam sledećih utakmica dali su 45 golova, a nisu primili ni jedan. Živeli su u Centralnom domu armije, nosili uniforme i svako je imao redovna zaduženja. Bobek je, recimo, bio bibliotekar. Uz sve ostalo, oni su učestvovali i na omladinskim radnim akcijama na raščišćavanju ruševina i uređenju ulica. Uoči svojih utakmica išli su i po gradu lepili plakate kao najavu.

U tri meseca svoje prve godine, Partizanovi fudbaleri su odigrali i nekoliko internacionalnih utakmica. Dvadesetog oktobra, na godišnjicu oslobođenja Beograda, Partizan je izgubio od reprezentacije Praga sa 4:1, pred 7.000 gledalaca. Šestog decembra je doživeo i drugi poraz.

Pobedu od 4:3 izvojevao je moskovski Dinamo. Još se nije završio ni prvi mesec od osnivanja, 28. oktobra 1945. Partizan je odigrao i svoju prvu utakmicu u inostranstvu – u Banskoj Bistrici pobedio je sa 3:1 reprezentaciju Slovačke vojske, a nekoliko dana kasnije pobedili su i reprezentaciju Banske Bistrice sa 4:1.

U jesen 1945. godine odigran je i prvi fudbalski turnir.

U Beogradu su nastupile reprezentacije svih republika FNRJ, reprezentacija Vojvodine i ekipa Jugoslovenske armije. Pobedila je reprezentacija Srbije, koja je u finalu savladala tim Armije sa 1:0.

Foto: FK Partizan

Partizan danas predstavlja društveno dobro Beograda.

“Apsolutno pripadanje Beogradu nije predstavljalo ograničenje da Partizan ima najširi krug simpatizera i prijatelja širom balkanskih prostora, a tu tezu nesumnjivo potvrđuje podatak da je Partizan oduvek bio najgledaniji gost. Sem što je beogradski, Partizan je i evropski – po shvatanju fudbala, organizaciji, pa sve više i po takmičarskom rangu. Fudbalski klub Partizan nije samo sportski pogon, čije je liderstvo poslednjih petnaest godina van svake sumnje, već i ozbiljan poslovni sistem na koji se gleda sa respektom i sarađuje s poverenjem. Etička načela i olimpijski duh preneo se sa terena i na sve segmente delatnosti i života, pa se naše ime izgovara s poštovanjem, a ozbiljne firme nas žele kao partnera. I danas, kada sa ponosom govorimo o svojoj prošlosti, sa podjednakim mirom i sigurnošću gledamo i na budućnos”, navodi se na sajtu kluba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare