Partizan i Zvezda u Evroligi? Bertomeu: Nije nemoguće - BIGportal.ba
Košarka Sport

Partizan i Zvezda u Evroligi? Bertomeu: Nije nemoguće

Đordi Bertomeu, obratio se novinarima na konferenciji za medije u Beogradu.

Ovogodišnje izdanje završnog turnira Evrolige održava se u Beogradu i prvi čovek takmičenja nalazi se u srpskoj prestonici.

Bertomeu je za medije u Areni govorio o brojnim temama, a glavna je bila višegodišnja licenca Partizana i Crvene zvezde.

“Ova regija je za nas veoma važna. Mogućnost da producira talente je unikatna u Evropi. Zbog toga je za nas važno da fokus bude na ovoj regiji. Činjenica da želimo da dođemo u situaciju gde su svi timovi u Evroligi sa istim statusom, a to je da to bude prioritet. Zato u naredne dve-tri godine želimo da se pridružimo makar pet ili sedam klubova, u zavisnosti od konačnog broja klubova, da svi budu u istom statusu kao 13 klubova koji su vlasnici. To je ideja koju moramo da implementiramo. Da probamo da identifikujemo prave kandidate na tržištu koje može da pomogne rastu košarke i lige. Beograd je naravno jedan od tih planova, imamo dva tima ovde, Partizan i Crvenu zvezdu. Nije nemoguće da imamo dva tima iz Beograda. Ne kažem da je lako. Nemamo mnogo tržišta sa dva tima. Ako spomenemo Nemačku, tu su Berlin i Minhen. Gledamo kako možemo da utičemo na rast tržišta. Beograd je u fokusu”, rekao je Bertomeu.

Na pitanje da li će ABA liga imati sigurno mesto, Bertomeu je rekao:

“Specijalne pozivnice se dodeljuju timu koji ima perspektivu iz ugla lige. Nije to uvek kompatibilno sa rankingom jedne lige, u ovom slučaju ABA lige. Ako je pitanje da li će dva tima iz ABA lige igrati u Evroligi biti sledeće sezone – da, moguće je. Šampion ABA lige će igrati u Evroligi sledeće sezone, ali ne postoji garancija za drugoplasirani tim, odnosno finalistu”

Da li će se finansijski sistem Evrolige menjati?

“U sistemu smo u kojem su pravila lošija u odnosu na tržište. Problem je kada neko troši više nego što može da potroši. Mi pokušavamo da izbalansiramo troškove i prihode, to je svrha. Nebalansirani budžeti između klubova postoje svuda, ali jasan je naš cilj i moramo to da uvedemo. Ne želimo da utičemo na pojedinačne ugovore, već da povežemo prihode i troškove. Nema limita za plaćanje igrača, samo morate da imate novac za to. Morate da uzmete u obzir da to ne može da se desi preko noći, moramo da radimo na tome, već imamo predlog, videćemo šta klubovi kaže, čeka nas onda tranzicija pre uvođenja. Ovo nije ništa novo, i pre nekoliko godina smo imali sličan period tranzicije”

B92.

Danas objavljeno

Novaka pitali o dočeku navijača, ali i o Federeru

Vanja A

Velika drama i preokret – pobjeda Alkarasa poslije pet setova

Vanja A

Đoković o potencijalnoj zabrani: To me motiviše na Vimbldonu

Vanja A

Ostavite komentar