"Partije u RS ispunile svega 12 obećanja" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Partije u RS ispunile svega 12 obećanja”

Pet partija koje su formirale vlast na nivou Republike Srpske – SNSD, DNS, SPRS, NDP i Ujedinjena Srpska u prvoj godini svog mandata ispunile su 12 od 222 obećanja koja su dali uoči prošlogodišnjih opštih izbora ili oko pet posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Podaci su tu koje su danas iznijeli predstavnici inicijative istinomjer na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Damir Dajanović, istraživač “Istinomjera”, rekao je da su od 12 ispunjenih obećanja tri ispunjena sa zakašnjenjem, a osim toga Vlada RS je započela rad na ispunjavanju 99 obećanja, u progresu je ispunjavanje njih 17, jedno je prekršeno, a za pet obećanja prekinut je rad na njihovom ispunjavanju.

“U obzir smo uzeli postojeće predizborne programe stranaka koje su imale svoje programske dokumente – DNS i NDP, kao i obećanja s predizbornih skupova ostalih partija koje su formirale vlast u RS”, rekao je Dajanović.

Prema njegovim riječima, najviše obećanja dao je DNS – 70, dok je najmanje konkretnih obećanja imala Ujedinjena Srpska – šest.

Najviše obećanja evidentirano je u oblasti ekonomije i to 97, a nakon prve godine mandata Vlade RS u ovoj oblasti ispunjena su tri obećanja, 52 su započeta, a pet zaustavljeno.

Dalio Sijah, urednik portala Istinomjer.ba, rekao je da se može zaključiti da su se partije na vlasti u RS bavile polovinom datih obećanja, tek 13 odsto datih obećanja ima veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena do kraja mandata, te 45 odsto srednju vjerovatnoću.

Naglasio je da zabrinjava činjenica da su samo DNS i NDP dostavili svoj izborni program i javno ga predstavili na svojim web-stranicama.

“Najveća partija nije ponudila svoj predizborni program i u tom smislu nije se ponašala odgovorno prema građanima. Generalno, pred izbore obećavali su stvari čija je realizacija započeta, a primjetna je i dominacija lokalnih tema, jer su na skupovima načelnici opština ili kandidati govorili o lokalnim temama”, kazao je Sijah.

(Agencije)

Danas objavljeno

Šta piše u deklaraciji usvojenoj na istorijskom samitu u Tirani

Vanja A

Požar na ruskom aerodromu Moskva označila kao teroristički napad (VIDEO)

Vanja A

Turska bijesna i prijeti: Ako nastavite…

Vanja A

Ostavite komentar