18. Januara 2021.

Parler se vraća: “Privatnost i sloboda govora su svetinja”

Big Portal

“Ovo je pravo vreme da podsetimo sve, i ljubitelje i mrzitelje, zašto smo pokrenuli ovu platformu. Za nas je privatnost svetinja, kao i sloboda govora, naročito na društvenim mrežama”, stoji u saopštenju koje potpisuje Džon Mace, osnivač Parlera.

Mada je platforma ponovo “živa”, odnosno serveri rade, aplikacija još uvek nije u funkciji, pa je nema ni u App Store ni u Google Play Store. Iz kompanije su samo rekli da će “se vratiti kada budu rešeni trenutni problemi”, prenosi CNN.

Podsetimo, Parler je društvena mreža koja je napravljena kao “alternativa” Tviteru, i vremenom je stekao reputaciju kao mesto gde se skupljaju Trampove pristalice i ljudi krajnje desničarskih političkih opredeljenja, ali i oni koji su zbog “govora mržnje ili poziva na nasilje” zabranjeni na Twitteru, Facebooku ili YouTube-u.

Zbog ovih navoda su Parler iz svojih prodavnica aplikacija uklonili i Google i Apple, a nedugo zatim, i Amazon im je ukinuo usluge održavanja servera, zbog čega su praktično morali da budu “ugašeni”.

Ubrzo nakon gašenja, pojavile su se informacije kako je Parler našao novi dom, Epik, koji hostuje servere i za druge slternativne društvene mreže, kao što su Gab ili 8chan.

Mada bi, što se tehničkog apekta tiče, Parler već za neki dan mogao u potpunosti da proradi, stvari ipak ne stoje tako jednostavno. Naime, pre nego što je uklonjen sa interneta, Arhivirano je gotovo 99% podataka, objava i medija koji su se na Parleru nalazili.

Ipak, sa prave strane moglo bi da bude problema, pa se čeka rešenje i za to.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare