Parlamentarni izbori u Kazahstanu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Parlamentarni izbori u Kazahstanu

U Kazahstanu su počeli parlamentarni izbori, a stranka koju predvodi moćni bivši predsjednik Nursultan Nazarbajev ima sve šanse da pobijedi.

Više od 9.990 birališta za parlamentarne i izbore za lokalnu samoupravu u Kazahstanu otvorena su jutros u 7.00 časova, a 66 je otvorena u pet gradova Rusije, javlja TASS.

Predsjednik Kasim-DŽomart Tokajev, kojeg je Nazarbajev izabrao za nasljednika 2019. godine, visoki je član političke stranke Nur Otan, koja kontroliše 84 od 107 mjesta u donjem domu Kazahstana.

Nijedna od četiri druge stranke koje su učestvovale na izborima nije otvoreno kritikovala Nazarbajeva ili Tokajeva, usredsređujući kritiku na zvaničnike nižeg nivoa i njihove politike, aranžman za koji vladini kritičari kažu da treba stvoriti iluziju pluralizma.

Nacionalna socijaldemokratska partija, glavna opoziciona stranka, bojkotuje glasanje.

Još jedan opozicioni pokret, Demokratska stranka, nije uspio da obezbijedi zvaničnu registraciju prije glasanja.

Nekoliko desetina članova i pristalica Demokratske stranke okupilo se danas na trgu u najvećem kazahstanskom gradu Almatiju uzvikujući “Bojkot!” i “Nazarbajev odlazi!” ali su brzo okruženi policijom koja je privela oko 30 ljudi.

Odsustvo konkurencije umanjiće nade u političke reforme koje podstiču kazahstanski zapadni partneri. Ali, to će pomoći da se osigura stabilnost koja je pomogla državi od 19 miliona stanovnika da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija, prije svega u naftni, gasni i rudarski sektor.

Tokajev je u pokušaju da modernizuje sistem promovisao uvođenje kvota za žene i mlađe od 29 godina na listama kandidata političkih partija.

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar