Parlamentarci BiH od Amerike traže dokaze o Špiriću - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Parlamentarci BiH od Amerike traže dokaze o Špiriću

U obrazloženju poslanici navode da je Ambasada SAD-a u BiH već ranije istakla da posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje.

Parlamentarci Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut podnijeli su inicijativu za pokretanje procedure traženja informacija i dokumentacije kao dokaza da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i tako ostvario ličnu korist, piše Klix.

“Nalaže se Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu spoljnih poslova BiH da u roku od 10 dana od dana usvajanja ove inicijative otpočnu proceduru traženja, diplomatskim i drugim prikladnim kanalima, informacija i dokumentacije od nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država da je Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine“, navodi se u uvodu inicijative koja će biti razmatrana 9. decembra.

U obrazloženju poslanici navode da je Ambasada SAD-a u BiH već ranije istakla da posjeduje vjerodostojne informacije da je Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje.

“Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne značajne koruptivne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u aktivnosti i/ili kršenje ljudskih prava, nalaže se da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice stave na listu“, saopšteno je iz američke ambasade u BiH.

Bh. javnosti je od 2018. poznato da je Nikola Špirić uvršten na američku crnu listu zbog sumnjivih nezakonitih aktivnosti tokom mandata poslanika u Parlamentu BiH. Njemu i članovima njegove uže porodice je zabranjen ulazak u SAD.

Američki zvaničnici smatraju da su Špirićeve aktivnosti naniječe štetu i interesima SAD-a i građanima BiH te da je žalosno što sve to nije bilo uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na jednu državnu funkciju.

Ova tačka dnevnog red, na prijedlog Kluba poslanika Naša stranka – Nezavisni blok, naći će se na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH u decembru. Biće interesantno posmatrati koji parlamentarci će glasati “za”, a koji “protiv”.

Nikola Špirić danas obavlja dužnost predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

(Klix.ba/SB)

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar