Parlament usvojio rezoluciju: Francuska vlada protiv priznavanja regiona Nagorno-Karabah - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Parlament usvojio rezoluciju: Francuska vlada protiv priznavanja regiona Nagorno-Karabah

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian izjavio je danas da se protivi da Francuska prizna region Nagorno-Karabah, pošto je parlament usvojio rezoluciju.

Rezolucija parlamenta, koja nije obavezujuc´a i koju je predložila opoziciona desničarska stranka Republikanci, usvojena je sa 188 glasova za, tri protiv, 16 uzdržanih.

U tekstu se poziva na sprovođenje procesa mira i priznavanje Nagorno-Karabah.

Le Drian koji je bio u parlamentu za vreme glasanja rekao je da ne deli taj stav i dodao da to ni “jermenski prijatelji Francuske to sami ne traže”.

Takva odluka bi značila da se Francuska isključuje iz kopredsedništva Grupe iz Minska osnovane za posredovanje u rešavanju spora izmedju Jermenije i Azerbejdžana o tom tom regionu, dodao je francuski ministar.

I gornji dom francuskog parlamenta, Senat 25. novembra je usvojio rezoluciju o “priznavanju Republike Nagorno-Karabaha”. Za rezoluciju, koja je više simbolična jer nema obavezujući karakter, glasalo je 305 poslanika, jedan je bio protiv, a 30 uzdržanih.

Nagorno-Karabah je svoju nezavisnost proglasio pre 30 godina, ali to ne priznaje nijedna država, čak ni Jermenija koja pruža najveću podršku tom regionu.

U toj rezoluciji francuskog Senata se “osuđuje vojna agresija Azerbejdžana izvedena uz podršku turskih vlasti i stranih plaćenika” i poziva na povlačenje tih snaga s područja gde su sukobi izbili 27. septembra, a završeni 9. novembra mirovnim dogovorom.

Rezolucija Senata je izazvala kritike Azerbejdžana čiji je parlament zatražio isključenje Francuske iz Grupe iz Minska.

Danas objavljeno

PREMINUO FEĐA STOJANOVIĆ: Glumac izgubio bitku sa teškom bolešću u 73. godini

M.

Dodik: Srpska i njeni predstavnici učinili sve da vakcine budu kupljene

M.

Nov incident u Hrvatskoj: “Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati”; osumnjičena 21 osoba; samo tri idu u pritvor

M.

Ostavite komentar