1. Januara 2022.

Parlament usvojio: Dozvoljava se eutanazija

Big Portal

Od subote, odrasli koji su neizlečivo bolesni ili imaju trajno, iscrpljujuće stanje, mogu da se odluče za pomoć i asistirano samoubistvo.

Parlament Austrije je usvojio novi zakon u decembru, a nakon odluke ustavnog suda o tom pitanju, nova praksa će biti strogo regulisana, dok će svaki slučaj procenjivati dva lekara od kojih bi jedan morao da bude stručnjak za palijativnu medicinu, prenosi Bi-Bi-Si.

Zvaničnici kažu da je austrijska Vlada izdvojila sredstva za razvoj palijativnog zbrinjavanja kako bi se obezbedilo da niko ne odluči da umre ukoliko su dostupne neke druge opcije.

Asistirano samoubistvo, u kojem se nekome daju sredstva da okonča sopstveni život, legalizovano je u susednoj Švajcarskoj i u još nekoliko evropskih zemalja, uključujući Španiju, Belgiju i Holandiju.

Kako dodaje britanski javni servis, ”aktivna pomoć u samoubistvu ostaće zabranjena u Austriji”, a nova pravila eksplicitno isključuju maloletne osobe ili osobe sa mentalnim zdravstvenim problemima.

Odrasli koji žele da okončaju svoj život moraju imati validnu dijagnozu i potvrdu da su sposobni da samostalno odlučuju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare