10. Aprila 2022.

Parlament Srpske sutra o vetu na pet odluka Predsjedništva BiH

Big Portal

Dodik traži podršku za veto uložen u Sarajevu na pet odluka Predsjedništva BiH u kojima je preglasan.

Tri se odnose na međunarodne sporazume BiH iz oblasti obrazovanja, dok su dva sporazuma CIK-a sa OEBS-om i Mađarskom.

Veoma štetnom po vitalne interese Srpske Dodik je proglasio odluku o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i OEBS-a u BiH.

Dodik je naveo da je veoma štetna po vitalne interese Srpske i odluka o odobravanju zaključivanja memoranduma o razumijevanju u vezi sa izbornom saradnjom između CIK-a BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.

On je kao veoma štetnu po vitalne interese Republike Srpske proglasio odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, kao i odluku o odobravanju zaključivanja sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka.

Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, objašnjava struka, od ključnog je značaja za očuvanje Dejtona i Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je za RTRS da je preglasavanje srpskog člana Predsjedništva pokazatelj da BiH teško može da ide naprijed. On je podsjetio da to nije prvo preglasavanje, ali i da se nada da će u Parlamentu Srpske biti podržan veto Dodika.

Klub poslanika PDP-a sutra će usaglasiti stavove o posebnoj sjednici, rekla je danas potpredsjednica PDP-a Јelena Trivić.

– Mislim da ćemo učestvovati, ali ne mogu sada ništa da govorim – rekla je Trivićeva.

Profesor ustavnog prava Vitomir Popović pojasnio je da se na svako preglasavanje po Dejtonskom sporazumu i Ustavu može uložiti veto.

On je istakao da svaki put kada dva člana Predsjedništva budu preglasala Srbe i Republiku Srpsku, Dodik treba da zaštiti vitalni interes Srpske i zatraži posebnu sjednicu Parlamenta.

Sjednica NSRS je zakazana za 12.00 časova. Prenos skupštinskog zasjedanja možete pratiti na RTRS plusu i našem portalu.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare