11. Februara 2020.

Parlament S. Makedonije održava sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Big Portal

Na toj plenarnoj sednici, zakazanoj za danas u 15 časova, govoriće i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

Zbog najavljenog predizbornog raspuštanja parlamenta krajem ove sedmice biće napravljen presedan i finalni dokument za pristupanje NATO će biti ratifikovan pre nego što poslednja zemlja članica Alijanse, Španija, potvrdi Protkol za pristupanje Severne Makedonije NATO i imaće odloženo dejstvo.

Predlogom zakona za ratifikaciji spoazuma, koji je vlada u Skoplju usvojila 28. decembra 2019, predvida da Sporazum o pristupanju NATO “stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu i da bude deponovan u Vašingtonu do dana kada Španija ratifikuje Protokol o stupanju Severne Makedonije u punopravno članstvo u toj alijansi”.

Ideju za za predvremenu ili uslovnu ratifikaciju prva je u javnosti iznela makedonska opozicija, pozivajući se na iskustvo Crne Gore, koja je dokumente nophodne za članstvo u NATO ratifikovala u aprilu 2017, dok su Holandija i Španija tek sledećii mesec ratifikovale protokol za članstvo te zemlje u Alijansi.

Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO potpisan je u sedištu Alijanse u Briselu u februaru 2019. i do sada ga je ratifikovalo 28 država, dok je Španija, nakon formiranja vlade odmah započela taj proces, ali zbog kompleksnosti neće biti završen pre raspuštanja parlamenta u Skoplju.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare