Parlament podržao Dodikov stav - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Parlament podržao Dodikov stav

Narodna skupština dvotrećinskom većinom potvrdila Izjavu člana Predsjedništva BiH o ugroženom vitalnom interesu Republike Srpske

Narodna skupština dvotrećinskom većinom potvrdila Izjavu člana Predsjedništva BiH o ugroženom vitalnom interesu Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske večeras je na Petoj posebnoj sjednici dvotrećinskom većinom potvrdila Izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, po kojoj je Zaključak o prihvatanju Zvaničnog stava Bosne i Hercegovine u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Uprkos burnoj raspravi, koja je često izlazila iz okvira teme i doticala se dnevnopolitičkih pitanja, Dodik je obezbijedio 2/3 većinu, zahvaljujući podršci njegovog SNSD-a SP-a, DNS-a i Ujedinjene Srpske.

Od 72 prisutna narodna poslanika za Odluku o potvrđivanju Izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdržanih, takođe, šest poslanika.

Za su glasali poslanici SNSD, DNS.SP,. Demos, Ujedinjena Srpska, NDP i dio PDP.

Protiv su glasali, kako su i najavili, poslanici Nebojša Vukanović (SDS), Jelena Trivić (PDP) i Draško Stanivuković (PDP) i tri poslanika koalicije Domovina, Senad Bratić, Edin Ramić i Begija Smajić.

Poslanici SDS-a Miladin Stanić, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić, Željko Babić, Darko Mitrić i Zoran Vidić bili su uzdržani.

Usvojen je i Zaključak Kluba PDP-a kojim se od Narodne skupštine Republike Srpske traži od rukovodstva Narodne skupštine da pokrene postupak formiranja posebnog radnog tijela Narodne skupštine Republike Srpske koji će imati zadatak da zajedno sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske, a u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj i o tome informiše Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Predsjedništvo BiH 16. jula sa dva glasa za i jednim glasom protiv usvojilo je Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna – Pelješac od strane Republike Hrvatske. Predsjedavajući i član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu s rokovima propisanim Ustavom.

Poslije odluke Narodne skupštine, kako je propisano Ustavom BiH, osporavani Zaključak Predsjedništva neće imati učinka.

(BN)

Danas objavljeno

Danas sjednica: Na stolu dodatne mjere u Srpskoj

M.

NASTAVAK AKCIJE “TROKADERO” Oduzete cigarete vrijednosti više od pola miliona KM

M.

Kokeza, Velja i Kekini ljudi otimali skladišta?!

M.

2 0 komentara

herc 19 Jula, 2019 at 8:27 am

Slažem se sa činjenicom da je bilo kakva mogućnost preglasavanja jednog od konstitutivnih naroda u BiH neprihvatljiva.
Slažem se da se pitanje izgradnje mosta na Pelješcu treba rješavati isključivo dogovorom između Hrvatske i BiH.
Ne slažem se da se pitanje izgradnje mosta na Pelješcu treba rješavati dijalogom između Hrvatske i nekog od entiteta BIH.
Ne slažem se da na bilo kakav način treba odluku o izgradnji mosta na Pelješcu dovoditi u vezu sa izgradnjom bilo kog drugog objekta u BiH ili Hrvatskoj.
Ukoliko nije moguće postići dogovor, pitanje izgradnje mosta na Pelješcu treba rješavati pred Međunarodnim sudom, kao što je rješavano pitanje Piranskog zaliva, između Slovenije i Hrvatske.
NSRS nije nadležna za rješavanje tog pitanja, jer gradnjom mosta na Pelješcu se krši medjunarodni zakon, po kom se onemogućava jednoj državi , a ne entitetu, slobodan i normalan izlaz na otvoreno more.

Odgovori
racic 19 Jula, 2019 at 10:20 am

Spala knjiga na 6 slova.
E Srpstvo jadno i prokleto…
E moj Gavrilo, moj Gavrilo…

Odgovori

Ostavite komentar