10. Februara 2022.

Parlament odobrio stroži zakon o sankcijama Rusiji

Big Portal

Amandmani omogućavaju uvođenje restriktivnih mera protiv šireg kruga lica i kompanija iz Rusije koja, prema britanskoj strani, destabilizuju situaciju u Ukrajini.

Izmene Zakona o sankcijama i pranju novca u Velikoj Britaniji iz 2018. podnete su parlamentu u četvrtak, usvojene su i već su stupile na snagu.

Prethodni režim sankcija protiv Rusije omogućavao je britanskoj vladi da uvodi sankcije samo onim licima koja su, po njenom mišljenju, direktno umešana u “destabilizaciju” Ukrajine. Sada su kriterijumi za određivanje ovih lica i preduzeća znatno prošireni.

Uvedene izmene ne znače automatsko uvođenje sankcija pojedinim licima ili organizacijama, ali će pružiti dodatne mogućnosti za njihovo uvođenje u slučaju zaoštravanja situacije oko Ukrajine.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja “agresivnih dejstava” Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za “agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga da napada, a izjave o “ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare