Parlament FBiH zabranjuje gradnju malih hidroelektrana! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Parlament FBiH zabranjuje gradnju malih hidroelektrana!

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao je zaključak o zabrani gradnje malih hidroelektrana i reviziji svih do sada izdatih dozvola za male hidroelektrane!

To predstavlja izuzetno važan u krupan korak u dugogodišnjoj borbi za zaštitu rijeka u našoj državi koje su uništavane ovom vrstom gradnje.

– Glavna uloga u ovoj priči ne pripada vlastima. Zabrana se nikad ne bi desila da širom Bosne i Hercegovine, od Une do Bune, Doljanke, Neretvice, od Vrbasa do Željeznice i Kruščice, od Sane do Bjelave, Rzava i Kaljine, čuvari rijeka nisu svojim tijelima štitili rijeke, izloženi batinašima, policiji, prijetnjama, nevremenu. Oni i samo oni su istinski spasioci naših rijeka – poručuju iz Udruženja “Eko-akcija”.

Federalnoj Vladi je dat rok od tri mjeseca da izradi prijedlog potrebnih promjena zakona da bi se zabrana sprovela u praksi.

– Iskustvo iz 2017. godine nas uči da s velikom dozom opreza pristupimo ovom potezu najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH. Na tada održanoj tematskoj sjednici o vazduhu Parlament FBiH je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma odlučno zatražio poduzimanje niza konkretnih poteza. Do dana današnjeg Ministarstvo ništa od toga nije uradilo, a vazdug u gradovima Federacije je iz godine u godinu sve zagađeniji – navodi se u reakciji “Eko-akcije”.

Mnoge je iznenadilo što je ovaj zaključak predložila vladajuća SDA.

U Bosni i Hercegovini je do sada izgrađeno preko stotinu malih hidroelektrana, a veliki broj njih je, preko 300, u raznim fazama planiranja, pripreme i izgradnje što znači da u Bosni i Hercegovini neće biti ni rijeke ni potoka bez barem jedne male hidroelektrane.

Oprez nalaže i to što je ovo izborna godina. Stranke, opozicione i vladajuće su u strahu za svoje pozicije u opštinama koje su se pobunile zbog nasilja nad rijekama, svjesni da su i mnogi njihovi vijećnici i drugi zvaničnici igrali ulogu u uništavanju ovog najdragocjenijeg prirodnog blaga.

– Da se ovaj potez ne bi pokazao tek predizbornim manevrom, naša borba se nastavlja na svim frontovima. Rijeke ćemo čuvati kao i do sada, a istovremeno pratiti svaki korak nadležnih ministarstava, vlade i parlamenta. Tri mjeseca ističu 23. septembra. Borba za rijeke se mora nastaviti i u Republici Sprskoj gdje imamo tek neke naznake da se opštinske vlasti počinju distancirati od energetskih projekata. U svemu ovome ulogu igra i Evropska komisija kao i Energetska zajednica – tražit ćemo i od njih da preuzmu odgovornost za to što su svojim ciljevima energetske tranzicije te marginalizacijom zaštite okoliša u pregovorima s BiH, namjerno ili ne, doprinijeli stvaranju okvira za uništavanje rijeka, što su naši politički i biznis-klanovi zdušno prigrlili – navodi se u saopštenju.

Napominju i da neki od projekata MHE pripadaju i kompanijama iz Evropske unije.

Danas objavljeno

Bajden uz suze položio zakletvu i zvanično postao 46. predsjednik Amerike

D

Bajden stigao u Kapitol, sve spremno za inauguraciju

D

I Pens ostavio pismo svojoj nasljednici

D

Ostavite komentar