26. Januara 2021.

Parlament FBiH odbio zaključak da se nabavljaju samo vakcine registrovane u EU

Big Portal

Čengić je taj zaključak predlagao kao mogući epilog dugotrajne poslaničke rasprave na sjednici povodom Informacije Vlade FBiH o posljedicama pandemije kovida-19 u FBiH. Informacija se odnosi ne samo na zdravstveni, već i na fiskalni, poljoprivredni, turistički i druge sektore.

Poslanici koji su se javili za riječ skoncentrisali su se uglavnom na zdravstveni segment i uz mnoge druge optužbe na račun vlasti i drugih odgovornih za borbu protiv pandemijom, posebno istaknuli da Vladina informacija ne sadrži odgovor na najvažnije pitanje u ovom trenutku – kada će početi vakcinacija stanovništva odnosno kada će biti dopremljene prve vakcine.

Među drugim primjedbama, govornici su naveli da je u Federaciji BiH evidentirana velika stopa smrtnosti, da se i ne zna kada će biti nabavljena vakcina, te su ocijenili da je odgovor na pandemiju loš za razliku od susjednih zemalja u kojima je već počela vakcinacija stanovništva.

Odgovarajući na te i druge primjedbe, Goran Čerkez iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kazao je, između ostalog, da je nabavka vakcina u nadležnosti državnog nivoa kao u svim drugim zemljama, pa federalni nivo ne može direktno uticati.

Dodao je da posljednje informacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje je pregovaralo s Kvaks mehanizmom, govore da će prve vakcine stići početkom februara.

Inače, novac iz prošlogodišnjeg federalnog budžeta isplaćen je za nabavku naručenih prvih doza, dok je i u ovogodišnjem budžetu osiguran novac za daljnje nabavke.

Čerkez je demantovao da je odgovor na pandemiju loš i poziva se na sadašnju dosta povoljniju epidemiološku sliku postignutu i pored toga što se zdravstveni sistem bori nažalost sam s nedaćama.

Granice Bosne i Hercegovine još su otvorene za ulazak putnika iz susjednih zemalja bez PCR testa iako ima informacija da je kod nekih susjeda registrovano prisustvo novog soja smrtonosnog virusa, naveo je takođe Čerkez.

Ocjena iz Vladine informacije o dosta povoljnijim epidemiološkim parametrima u zadnja dva mjeseca u Federaciji BiH nije paušalna, proizilazi iz Čerkezovog odgovora na jednu od poslanički primjedbi.

Naprotiv, ocjene se izvode u skladu sa stvarnim stanjem na terenu, ustvrdio je Goran Čerkez član Kriznog štaba.

Negirao je i da prikazani manji broj zaraženih istovremeno znači  da je u tom periodu bilo i manje testiranja. Za smrtnost kao posljedicu pandemije kovida-19, Čerkez kaže da jeste visoka, ali da se parametri i o tome u međuvremenu smanjuju.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je u toku.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare