Pariz uveo ograničenje brzine na 30 km/h - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Pariz uveo ograničenje brzine na 30 km/h

Vlasti imaju za cilj da promovišu „meku“ mobilnost u gradu.

Ukoliko ste u Francuskoj a želite da vozite malo brže, Pariz nije mesto za to, jer od 30. avgusta 2021., ograničenje brzine u velikoj većini gradskih zona iznosi 30 km/h.

Nova regulativa ima za cilj da poboljša bezbednost u gradu i redukuje broj incidenata, kao i da smanji zvučno zagađenje. To je takođe deo obećanja gradonačelnice Pariza, An Idalgo, da će smanjiti prisustvo vozila na javnim prostorima. Treba napomenuti da je u 60 odsto Pariza već primenjeno ovo ograničenje brzine, dok su ostali bulevari suženi ili na samo jednu traku ili su prepušteni pešacima.

Po francuskim medijima, vozači treba striktno da obrate pažnju na brzinu je će u suprotnom biti kažnjavani uz dodavanje dva kaznena poena. Izuzetak naravno čini Peripherique „prsten“ oko grada, gde je brzina limitirana na 70 km/h. Postoje još neke glavne saobraćajnice na kojima nije primenjeno pravilo od 30 km/h, poput čuvenog Avenue des Champs-Élysées.

Zamenik gradonačelnice, David Belijard, rekao je da su ove mere deo koherentne politike koja ima za cilj da transformiše javni prostor. Ova politika takođe ima misiju da promoviše „meku“ mobilnost, koja se zasniva na pešačenju, vožnji bicikla i javnom transportu a ne automobilima.

Nova pariska regulativa zapravo reflektuje ono što je već primenjeno na gotovo 200 gradova u Francuskoj. Lion, treći po veličini grad u Zemlji galskih petolova, uradiće isto sledeće godine.

U međuvremenu, i neke druge evropske zemlje su usvojile istu regulativu u gradovima, uključujući Nizozemsku (Holandiju) i Španiju. London, s druge strane, ograničio je brzinu na 32 km/h, što je naišlo na pozitivan prijem.

Vrele Gume

Danas objavljeno

Ekskluzivno: Lancia Delta Martini Evo u starom/novom izdanju (GALERIJA)

Vanja A

BMW M5 s 1000 ks u poteri za maksimalnom brzinom na autobanu (VIDEO)

Vanja A

Pad prodaje u septembru za 25%

V.R.

Ostavite komentar