Paraolimpijske igre i prije otvaranja ruše rekorde - BIGportal.ba
Ostali sportovi Sport

Paraolimpijske igre i prije otvaranja ruše rekorde

Paraolimpijske igre u Tokiju počinju u utorak ceremonijom svečanog otvaranja i postaće PO sa najvećim brojem učesnika u istoriji.

U Tokiju će se takmičiti 4.403 sportista, a biće ovo Paraolimpijske igre i sa najvećim brojem žena koje učestvuju – čak 1.853 sportistkinje nadmetaće se u Tokiju. Uz njih će učešće uzeti i 2.550 muškaraca, a svi će se zajedno takmičiti u 22 sporta i 23 discipline. Rio je prethodno držao rekord po broju učesnika na Paraolimpijskim igrama sa 4.328 sportista.

„Novi rekord po broju učesnika na PO Igrama samo je pokazatelj sjajnog i predanog rada Međunarodnog paraolimpijskog komiteta kao i paraolimpijskih komiteta u svim zemljama učesnicama, posebno u ovo vreme nezapamćenih izazova. U narednim danima srušiće sportisti svojim nastupima sve stereotipe i pokazaće zašto ljudi sa disabilitetom treba da budu aktivni, prisutni u svim sferama žibota i da su ravnopravni članovi svake zajdnice sada više nego ikada“, poručio je predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Endrju Parsons.

TOKYO 2020 PARALYMPIC GAMES - PARACANOE | ICF - Planet Canoe

Svi su posebno zadovoljni činjenicom da je broj sportistkinja koje će se takmičiti na Igrama značajno veći nego pre pet godina u Riju, a Japan je posebno ponosan na činjenicu da ima najbrojniju delegaciju na Igrama.

Japan će u Tokiju imati ukupno 254 sportista i imaće predstavnike u svom disciplinama. Za Japanom po broju takmičara slede Paraolimpijski komitet Rusije sa 243 sportista (20 disciplina) i Paraolimpijski komitet Sjedinjenih Američkih Država sa 235 sportista (20 disciplina), te Paraolimpijski komitet Brazila sa 234 sportista (21 disciplina).

Srbiju će na Paraolimpijskim igrama u Tokiju predstavljati 20 sportista koji će se nadmetati u sedam sportova. Srpski paraolimpijci na igrama u Pekingu osvojili su tri medalje, u Londonu je osvojeno pet, a u Riju devet odličja.

Sportklub.

Danas objavljeno

Verdasko suspendovan na dva mjeseca

Vanja A

„Znao sam da je Iga biti uspješna, ali ne dok sam ja trener“

Vanja A

NBA suspendovala Jokićevog sudijskog arhineprijatelja

Vanja A

Ostavite komentar