26. Augusta 2020.

Paradajz sos po provjerenom receptu, kako su ga pravile i naše bake

Big Portal

Danas vam donosimo provjeren recept za pripremu domaćeg paradajz sosa, po ovom receptu su ga pripremale i naše bake.

Ovo su sastojci za oko 6 litara paradajz sosa.

Sastojci:

10 kg paradajza 150 g soli 100 g šećera

Priprema:

Paradajze operite pa ih narežite u veliki lonac.

Dodajte so i šećer pa paradajz zgnječite rukama.

Stavite na vatru da kuha oko 45 minuta, odnosno dok se paradajz ne počne raspadati.

Za to vrijeme operite boce i staklenke pa ih dobro osušite na suncu ili u pećnici.

Paradajz povremeno promiješajte.

Povrće propasirajte tako da vam ne ostane ništa tekućine u povrću. Umjesto klasičnog načina pasiranja postoje i moderniji aparati koje možete kupiti u većim trgovačkim centrima. Ovdje možete i probati vaš paradajz sos pa dodati šećera ili soli ukoliko mislite da treba.

Pasirano povrće vratite u lonac. Lonac stavite na vatru i kuhajte još oko 45 minuta, odnosno do željene gustoće. Povremeno promiješajte. Kuhan paradajz sos ulijte u boce i staklenke po želji, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Napomena:

Vi u svoju paradajz sos možete ubaciti i dodatne začine po želji, zavisi za što ćete ga koristiti, to može biti i bosiljak, ružmarin ili muškatni oraščić.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare