Par u Francuskoj pronašao poruku vojnika iz perioda Prvog svjetskog rata - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Par u Francuskoj pronašao poruku vojnika iz perioda Prvog svjetskog rata

Par koji je krenuo u šetnju istočnom Francuskom otkrio je malu ​​kapsulu koja sadrži poruku koju je pruski vojnik poslao prije više od jednog vijeka pomoću goluba pismonoše.

“Poruka pješadijskog vojnika sa sjedištem u Ingersheimu napisana je na njemačkom jeziku, jedva čitljivim rukopisom, a upućena je nadređenom oficiru za vrijeme Prvog svjetskog rata”, kazala je Dominique Jardy, kustosica muzeja Linge u Orbeyu u istočnoj Francuskoj.

Datum je obilježen 16. juli, ali godina nije potpuno jasna, čini se da je napisana 1916. ili 1910. godine. Prvi svjetski rat trajao je od 1914. do 1918. godine.

“Vod Potthof prima paljbu kad stignu do zapadne granice parade, vod Potthof poduzima paljbu i povlači se nakon nekog vremena”, piše u poruci.

U to je vrijeme Ingersheim je bio dio Njemačke. Par je pronašao malu kapsulu sa dobro očuvanim sadržajem u septembru ove godine na polju u Ingersheimu, piše The Guardian.

Donijeli su je u najbliži muzej, onaj u Orbeyu, posvećen jednoj od najkrvavijih bitaka u Prvom svjetskom ratu.

Jardy je zatražila pomoć njemačkog prijatelja da dešifruje poruku. Ovaj mali komad papira i kapsula postali su dio stalne postavke muzeja.

Izovor: Klix

Danas objavljeno

Dve tehnološke kompanije oživjele su Ajnštajnov glas: Možete mu postavljati bilo kakva pitanja, na sve odgovara

Vanja A

Pet stvari koje psi ne podnose da im radite

Vanja A

Debi Hari: Prošla je sve, izgubila sve, a u 76. kaže da je imala sreće u životu

Vanja A

Ostavite komentar