10. Februara 2020.

“Papci” u Republici Srpskoj održavaju vlast u životu

Big Portal

Da izborna volja građana ne znači puno pojedincima u politici, pokazuje i prva ovogodišnja sjednica Narodne skupštine RS, zakazana za 18. februar, koja će početi s radom sa još jednim novim klubom – Nezavisnim klubom poslanika Socijalističke partije.

Oni su samo poslednji u nizu primjera koji govore o drastičnim promjenama koje su se nakon poslednjih opštih izbora dogodile u skupštinskim redovima. Najveći udar zbog preletača je doživjela opozicija koja je sa 29 poslanika spala na svega 22.

Novinari koji godinama prate rad Parlamenta Srpske kažu da je preletača bilo uvijek, ali ne u mjeri u kojoj ih ima poslednjih osam godina.

Parlament Srpske je u međuvremenu dobio i poslaničke klubove i grupe. Nakon izbora je bilo šest klubova, a nakon samo godinu dana taj broj se popeo na devet.

Nove klubove poslanika, pored otcjepljenog dijela SP-a, napravili su Demos, te Ujedinjena Srpska koja je klub dobila zahvaljujući Kostadinu Vasiću, koji je poslanički mandat dobio na listi SDS-a čiji je i bio član.

Pored tri nova kluba, skupština je dobila i novu poslaničku grupu, koja je nastala opet zahvaljujući glasovima koje su građani dali SDS.

Riječ je o poslaničkoj grupi nezavisnih poslanika koju čine Nebojša Marić i Danijel Lošić, iz Obrenove grupe iz Doboja, koji su SDS napustili ubrzo nakon izbora.

Analitičari poručuju da niko ne misli o građanima, a upravo se ovakvim potezima gubi njihovo povjerenje u izborni sistem.

Odliv pojedinaca iz opozicije je snažno počeo 2014. godine, sa aferom „dva papka”, kada su Vojin Mitrović i Ilija Stevančević koji su danas na značajnim funkcijama, napustili tada opozicioni NDP i Partiju ujedinjenih penzionera koja je imala zajedničku listu sa SDS – om.

Nedugo poslije toga, iznenađenje za javnost je bilo i odstupanje Nenada Stevandića iz Srpske demokratske stranke i osnivanje stranke koja je sada u vladajućoj koaliciji.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare