Papa sklonio poljskog biskupa optuženog za prikrivanje seksualnog zlostavljanja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Papa sklonio poljskog biskupa optuženog za prikrivanje seksualnog zlostavljanja

Papa Franja trajno je smijenio poljskog biskupa koji je bio izbačen iz svoje biskupije pre nekoliko meseci.

Odluka dolazi dok traje vatikanska istraga oko navoda da je prikrivao slučajeve seksualnog zlostavljanja od strane njegovih sveštenika.

Papa je danas prihvatio ostavku Edvada Janijaka kao biskupa Kališa, i potvrdio da će nadbiskup Lođa, Gžegož Ris biti privremeni administrator te biskupije. Sa 68 godina Janijak je daleko ispod 75 godina, koliko je uobičajeno godište za penzionisanje biskupa.

Janijakova ostavka na mesto biskupa Kališa ukazuje da je Vatikan bio u stanju da potkrepi bar neke elemente optužbi iz dokumentarnog filma o seksualnom zlostavljanju u Poljskoj koji je potkopao uticajnu katoličku hijerarhiju u zemlji.

Papa Franja je u junu naredio Janijaku da napusti Kališ i zabranio mu da na bilo koji način utiče na upravljanje biskupijom dok traje istraga.

U maju je dokumentarac “Igranje žmurke” objavljen onlajn otkrio dva slučaja sveštenika pedofila kojima se bavio Janijak, prvo kao pomoćnik biskupa Vroclava i kasnije kao biskup Kališa, gde je bio od 2012. godine.

U filmu je prikazan sudski iskaz o Janijakovoj ulozi da pomogne da se prebaci jedan sveštenik, koji je kasnije osuđen i ražalovan, iz Vroclava u drugu biskupiju čak i posle početka krivične istrage. Film takođe prikazuje navodno prikrivanje vezano za drugog sveštenika dok je Janijak bio biskup Kališa.

To je bio drugi dokumentarni film o zlostavljanju među poljskim sveštenstvom koji su napravili braća Tomaš i Marek Sekjelski. Njihov prvi film objavljen krajem prošle godine “Ne govori nikome” izazvao je nacionalno obračunavanje u zemlji gde su katolička crva i njeno sveštenstvo najviši moralni autoriteti.

Danas objavljeno

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Novi zakon: Za dezertere deset godina zatvora

M.

Kadirov predložio mobilizaciju polovine pripadnika saveznih snaga

M.

Ostavite komentar